Game over voor Schippers: ze geeft het op en adviseert PvdA'er Tjeenk Willink als nieuwe informateur

Geen categoriemei 29 2017, 13:00
Goh, op welke mogelijke coalitie zou een man van de PvdA toch aansturen?
De kogel is door de kerk: Edith Schippers geeft het op. Ze heeft twee maandenlang geprobeerd om een nieuwe coalitie in elkaar te zetten, maar omdat geen enkele partij in beweging wil komen heeft ze geen fiducie meer in een goede afloop. In ieder geval niet met haar als informateur.
Om 12:15 uur gaf ze een persconferentie waarin ze aangaf waarom ze de boel wil opschudden. Ze zei te hopen dat deze beslissing de boel zou "opschudden" en dat Herman Tjeenk Willink wat haar betreft nu informateur moet worden omdat hij meer kans van slagen heeft.
De opdracht voor Tjeenk Willink moet zijn om toch nog een keer te kijken of er een meerderheidskabinet kan komen (ongetwijfeld met de PvdA als vierde en laatste partner) óf, desnoods, om een minderheidskabinet in elkaar te zetten. Want ja, dat laatste behoort nu ook officieel tot de mogelijkheden. Dat werd ook weleens tijd aangezien wij van DDS al een tijdlang verkondigen dat dit het meest waarschijnlijke scenario is gezien de verkiezingsuitslag, de buitengewoon arrogante houding van D66, én het kleine-jongetjes-gedrag van de partijen die elkaar allemaal uitsluiten.
Toch is het voor Schippers wel een afgang van jewelste, zeker omdat ze het stokje nu overgeeft aan een PvdA'er; een prominent lid van de partij die op 15 maart juist ongenadig hard is afgestraft door de kiezer. Gezien de uitslag zou je denken dat de andere partijen het gezag van de VVD erkennen -- die is voor de derde keer op rij de grootste partij van het land geworden -- maar blijkbaar is niets minder waar. Of, misschien moet ik het anders zeggen: blijkbaar hebben die andere partijen lak aan Schippers. Als ze wel iets van respect voor haar hadden waren ze haar immers wel tegemoet gekomen en hadden ze het in ieder geval nog een keer geprobeerd. Maar nee, ze hebben haar keihard af laten gaan en wachten nu pedant tot Tjeenk Willink de zaken eventjes snel regelt.
We gaan zien wat er van komt, maar er lijken nu nog maar twee opties over te zijn: of een coalitie met de PvdA of een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten