PvdA-prominenten willen dat de PvdA gaat regeren: "Asscher, word wakker!"

Geen categoriemei 29 2017, 8:16
Asscher wil niet regeren. Helaas denken PvdA-kopstukken daar heel anders over.
Lodewijk Asscher is één van de weinige PvdA'ers die lijken te begrijpen dat een partij die van 38 naar 9 zetels is gegaan vooral even niet moet regeren. Het AD heeft namelijk een artikel gepubliceerd met citaten van allerlei partijprominenten en die roepen dat hij alsnog bakzeil moet halen:

,,Dit is het moment voor Lodewijk Asscher om aan te haken,’’ zegt voormalig PvdA-minister Willem Vermeend. ,,Er is maar één oplossing voor de PvdA: in een kabinet gaan zitten. Maar Asscher lijkt dat niet te beseffen.’’

"Ik spreek uit ervaring: ben zowel Kamerlid geweest in de oppositie als lid van een kabinet," legt Vermeend uit. "De PvdA is nog maar de zevende partij. Asscher kan met die omvang nooit uitgroeien tot oppositieleider. Nooit."
Want dat is waarom hij wil dat de PvdA gaat meeregeren: om invloed te houden en haar profiel te verbeteren. Met 9 zetels in de oppositie lukt dat niet, aldus Vermeend. Dan maar meedoen en hopen dat je iets van invloed kunt uitoefenen op het kabinetsbeleid. Oud-partijvoorzitter Michiel van Hulten denkt er net zo over. Datzelfde geldt voor oud-campagneleider Dig Istha.
Maar wacht eens even: als die strategie zo effectief was, waarom verloor de PvdA de afgelopen verkiezingen dan op zo'n epische wijze? Je kon veel zeggen van de PvdA de afgelopen jaren, maar niet dat de partij bang was om verantwoordelijkheid te nemen of dat ze weinig invloed uitoefende op de VVD. Die laatste partij was werkelijk onherkenbaar; er was niets over van het liberale karakter van de VVD, en dat kwam eerst en vooral door de coalitie met de PvdA.
Zo'n strategie werkt dus helemaal niet voor de PvdA. Sterker nog, meeregeren -- zeker nu de partij maar negen zetels heeft -- kon weleens de doodsteek zijn voor die club. Nou zal ik daar niet om treuren, maar je kunt je voorstellen dat PvdA'ers daar toch net een beetje anders over denken. Juist daarom is het zo vreemd dat al die partijprominenten Asscher nu vertellen dat hij toch maar weer mee moet doen. Zijn ze werkelijk zo dom dat ze denken dat de partij zich in de regering kan herstellen of zijn ze gewoon suïcidaal?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten