Frankrijk naar de stembus: eurofiele partij krijgt de absolute meerderheid

Geen categoriejun 18 2017, 8:00
Het lot van Europa wordt ook vandaag weer bepaald in het democratische landschap. Vandaag mogen Fransen voor de vierde keer in korte tijd stemmen. De eerste twee keer waren voor de presidentsverkiezingen en deze is samen met de laatste verkiezingen voor het Franse parlement. Men verwacht dat de partij van president Macron de verkiezingen gaat winnen en niet zo klein beetje ook.
De absolute meerderheid is in zicht voor de president van 'het midden'. Macron haalde in de presidentsverkiezingen bijna tweederde van de stemmen tegen Front National kandidaat Marine Le Pen. Het was een strijd tussen eurofilie en euroscepsisme. Tussen meer immigratie en minder immigratie. Eurofilie en immigratie hebben toen gewonnen met de komst van de jonge Emmanuel Macron. Er was alleen een probleem. De partij van Macron bestaat nog geen eens een jaar, dus een werkbare meerderheid in het parlement was nog geen realiteit voor Macron.
Dat gaat vandaag veranderen. Vandaag is de beslissende ronde voor de parlementsverkiezingen en de partij van president Macron, En Marche!, gaat volgens de peilingen een absolute meerderheid halen van 415 tot 445 van de in totaal 577 zetels. Dat is een ongekende meerderheid die ten koste gaat van vooral de sociaal-democratische partij. Op deze manier wordt Macron geen strobreedte in de weg gelegd om alles te doen wat hij wil.
De eurofiele Macron kan zich aansluiten bij de pro-Europese koers van de Duitse Angela Merkel en zo is de Europese Unie verzekerd van steun en groei voor de komende jaren. Europese integratie staat hoog op het lijstje van de Franse president. Die integratie gaat met deze absolute meerderheid in het parlement ook komen. In Nederland hebben krijgen we steeds minder bondgenoten, nu zonder de Engelsen, voor een behouden koers van de Europese Unie. Vol op het orgel gaan de Fransen voor een Europese superstaat!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten