Heel goed: Europees Hof pakt sojamelk aan

Geen categoriejun 15 2017, 14:00
Sojamelk moet voortaan een andere naam krijgen.
Een prima besluit van het Europees Hof van Justitie dat veganisten even lekker aanpakt:

Sojamelk mag geen sojamelk meer heten. Het Europees Hof van Justitie heeft woensdag bepaald dat plantaardige producten niet verkocht mogen worden onder de naam van zuivelproducten als boter, kaas en melk. De rechters wijzen op het 'verwarringsgevaar' van productnamen als tofuboter of vegakaas.

Dit soort producten zijn natuurlijk je reinste bedriegerij. Misschien dat ze als boter-, kaas of melkvervangers kunnen functioneren, maar dat is iets heel anders dan dat ze dat zélf zijn, hoewel een 'andere variant.' Nee, dit is geen andere variant: sojamelk is geen melk, vegakaas is geen kaas en tofuboter is geen boter. Zoals het Hof terecht uitlegt:

Weliswaar geven de namen blijk van hun plantaardige oorsprong ('soja', 'vega'), maar zetten de klant toch op het verkeerde been door zuiveltermen toe te voegen. Zelfs als het label duidelijk tekst en uitleg geeft over de aard van het product dreigt verwarringsgevaar, aldus het hof. Melk, room, boter, kaas of yoghurt zijn voorbehouden aan dierlijke producten.

Zo, die kunnen groene gekkies in hun zak steken. Je kan niet zomaar doen alsof je een zuivelproduct maakt terwijl dat helemaal niet zo is.
Nou moet er nog even iets gedaan worden aan zogenaamde "sojaburgers," "groenteburgers" en "vegaschnitzels."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten