Hij is er weer! Berlusconi terug van weggeweest en zijn partij wint meteen burgemeestersverkiezingen

Geen categoriejun 27 2017, 12:00
"Ik ben terug. En dat zie je!"
Het enfant terrible van de Italiaanse politiek, de rechtspopulistische Silvio Berlusconi, is terug van weggeweest. Afgelopen zondag boekte zijn coalitie een overtuigende zege bij de burgemeestersverkiezingen. Of, zoals Silvio het verwoordt:

"Ik ben terug. En dat zie je!"

Daar is geen woord van gelogen. De coalitie van Forza Italia won namelijk in 16 van de 22 steden de tweede ronde van de burgemeestersverkiezingen. Daarentegen ging de linkse partij Partito Democratico (Democratische Partij) keihard onderuit: zelfs in de bloedrode stad Genua verloor de PD waardoor die stad voor het eerst in 50 jaar geen linkse burgemeester heeft. Silvio:

"Zelfs de traditioneel rode vestingen zijn er nu niet meer."

Doordat Berlusconi in 2013 veroordeeld werd wegens fiscale fraude -- in een rechtszaak die alleen maar tegen hem werd aangespannen omdat zijn linkse tegenstanders hem niet bij de stembus konden verslaan -- kan hij geen officiële functie bekleden, maar dat weerhoudt hem er niet van om energiek campagne te voeren voor zijn partij, zowel bij de burgemeestersverkiezingen van afgelopen zondag als bij de landelijke verkiezingen die volgend jaar plaatsvinden. Zijn grote doel: rechts aan een meerderheid helpen.
En ja, daar kunnen we bijzonder blij mee zijn. Berlusconi is weliswaar een clown, maar dan wel onze clown. Hij is rechtspopulistisch, neemt geen blad voor de mond, en is één van de weinige rechtse Italiaanse politici die links totaal van de kaart kunnen vegen. Daarnaast is het natuurlijk schitterend om naar hem te luisteren als hij weer eens uithaalt naar andere politici (zo zei hij dat Emmanuel Macron van Frankrijk "een mooie moeder heeft die hem aan de hand neemt." Daarmee doelde hij op Macrons 24 jaar oudere echtgenote. Ha!).
In landelijke peilingen loopt Forza Italia nog behoorlijk achter PD en de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo aan -- FI staat op 14 procent, die andere twee partijen allebei op 28 procent -- maar dat zal de komende tijd vrijwel zeker veranderen. Jawel, Berlusconi is terug van weggeweest en staat op het punt om de Italiaanse politiek wéér op te schudden. Niet slecht voor een man van 80 jaar oud!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten