[Video] Geert Wilders witheet van woede: 'Deze formatie heeft niets met democratie te maken'

Geen categoriejun 28 2017, 15:00
De PVV-leider is woedend omdat zijn partij wéér wordt uitgesloten.
"Nederland stemde op 15 maart voor minder terreur, voor meer veiligheid, voor een strenger immigratiebeleid," aldus Geert Wilders bij het debat over het eindverslag van informateur Herman Tjeenk Willink. "Maar nu na 100 dagen, na alle politieke machtspelletjes, na alle uitsluitingen en mislukkingen, na vrijages met GroenLinks, na het vernederen door Pechtold van de CU heeft de informateur van de 7de partij van Nederland nu toch de 8ste partij van Nederland aan de onderhandelingstafel weten te krijgen."
Dat is natuurlijk een perfecte beschrijving van de gang van zaken, maar Wilders was nog lang niet klaar. Hij haalde namelijk ook terecht uit naar het cordon sanitaire rond de PVV:

"Het CDA en de VVD hebben de deur naar een kabinet met de PVV opnieuw hard dichtgegooid. Hun arrogante smoesjes om niet met de PVV te gaan praten staan nu zelfs op papier. Ik zei het al, dit hele circus heeft niets met democratie te maken, integendeel. Het is de 2de partij van Nederland die als eerste zou moeten worden uitgenodigd aan die onderhandelingstafel.

Dat is al erg genoeg, aldus Wilders, maar het wordt nóg erger:

"Het gevolg van dit alles, het optreden van de premier, de politieke spelletjes die worden gespeeld, het uitsluiten van mijn partij, is dat de kans verkeken is dat er echt een kabinet komt dat doet wat nodig is. Nederland veiliger maken, zorgen dat terreur wordt aangepakt, zorgen dat er echt een strenger immigratiebeleid komt. Want die meerderheid lag er namelijk na de verkiezingen met mijn partij erbij."

En dan de kers op de taart:

Wat staat er ons te wachten als de onderhandelingen met CU, zoals gesuggereerd door de informateur, zouden gaan lukken?

Dan krijgen we formeel een kabinet Rutte III maar in werkelijkheid vrees ik een kabinet Pechtold 1.

Want het is de heer Pechtold die aan alle touwtjes trekt. Zelfs de premier, het kwam net al even aan de orde tijdens een interruptiedebatje, kakelt hem na over het verbinden van conservatief en progressief.
Pechtold 1. Erger kan half Nederland zich toch niet voorstellen. De man die collega Segers eerst keihard tegen de schenen schopte om daarna vriendschap te veinzen tijdens een etentje waarbij de halve Nederlandse pers door hem was opgetrommeld.

Dat kabinet materieel Pechtold I zal alleen maar leiden tot meer Europese Unie, meer klimaatonzin, meer immigratie en waarschijnlijk dus ook meer islam in Nederland.

"Voor mij, mijn fractie en mijn kiezers," concludeerde Wilders dan ook, is het kabinet Pechtold I "de grootste nachtmerrie." Hij hoopt dat het er alsnog niet komt, maar als dat wél zo is, belooft hij, zal hij keihard oppositie voeren.
Natuurlijk werd het relaas van Wilders weer onderbroken door Lodewijk Asscher (PvdA, natuurlijk), maar die laatste bewees daarmee vooral dat hij te dom voor woorden is. Hij nam het Wilders namelijk kwalijk dat hij niet "kwam praten" met de informateur om hem te vertellen "welke onderwerpen" de PVV belangrijk vindt. Haha. Ja leuk. Wilders heeft het CDA en de VVD bijna gesmeekt om alsjeblieft een keer een informatieronde met de PVV te doen, maar dat weigerden ze. Wat heeft Wilders er dan aan om met de informateur te praten over 'prioriteiten'? Wat een knettergekke eis: Wilders zou het kabinet wel 'advies' moeten geven, maar mag niet proberen om zélf deel uit te gaan maken van het kabinet.
Je moet een PvdA'er zijn om het te begrijpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten