66.000 wachtwoorden gestolen, politie biedt gratis check of e-mailadres nog veilig is

Geen categoriejul 28 2017, 10:00
Wie ooit gehackt is geweest weet hoe vervelend dat is. De politie komt met een nieuwe service.
Van duizenden e-mailadressen zijn door cybercriminelen de wachtwoorden gestolen. Cybercriminaliteit is al zo oud als het internet zelf. Niet gek, want steeds meer persoonlijke en gevoelige informatie wordt uitgewisseld via het internet. Als particulier heb je al snel een stuk of vijftien accounts van allerlei organisaties. Denk aan je zorgverzekeraar, allemaal via een app. Je ov-chipkaart, ook via internet. En dan zijn er nog de accounts die je hebt van postorderbedrijven, je energieleverancier, DigiD, de bibliotheek, online diensten, sociale media, de bank en nog veel meer. Stuk voor stuk bevatten ze informatie die niet in verkeerde handen terecht mag komen.
Online criminaliteit heeft bij de politie de grootste aandacht. Onlangs stuitte de politie op een database met wel 66.000 gehackte e-mailadressen. Vanwege privacywetgeving mag de politie niet actief informatie verstrekken aan de vermeende eigenaar van het account. Dat kan ook niet, want als het account gestolen is zou dat ook heel onverstandig zijn. Wat de politie wel heeft gedaan, is een online check beschikbaar stellen. Hier kun je zelf controleren of je e-mailadres nog veilig is. De service werkt heel eenvoudig. Op de site vul je je e-mailadres in en de politie doet de rest. Indien je account niet veilig is krijg je een mail van de politie.
Blijkt dat je safe zit deze keer? Dat wil niet zeggen dat het in de toekomst niet mis kan gaan. Het is altijd verstandig om wachtwoorden regelmatig te veranderen en meerdere databases te controleren. Dat kan bijvoorbeeld op www.haveibeenpwnd.com en andere databases.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten