GroenLinks-jugend wil dat 'we' schuld erkennen voor slavernij

Geen categoriejul 02 2017, 15:00
Nee dank u. Ik heb daar namelijk helemaal niets mee te maken gehad.
De doorgeslagen politiekcorrecte GroenLinks-jugend weet het zeker: het is tijd voor ons blanken om "schuld te erkennen" voor de slavernij. Nou hebben u en ik daar helemaal niets mee te maken gehad, maar dat maakt geen zier uit. Omdat we blank zijn, zijn we schuldig. En omdat ze zwart zijn, zijn donkergekleurde mensen het slachtoffer. Jawel, dat soort modern racisme wordt tegenwoordig luidruchtig verkondigd door linkse Goedmenschen:

Wanneer je aan een willekeurige voorbijganger vraagt waar 4 en 5 mei voor staan, weet iedereen dat te noemen. Bij 1 juli wordt het voor veel mensen een stuk lastiger. Dat is gek, omdat op die dag in 1863 een einde werd gemaakt aan ruim tweehonderd jaar onderdrukking door slavernij: Keti Koti. Heel Nederland zou op deze dag stil moeten staan bij het breken van de ketenen, wat de vertaling is van Keti Koti. Laten we van Keti Koti een nationale feestdag maken.

‘Opdat’ is een mooi woord. Jammer genoeg wordt dit woord maar één dag in het jaar gebruikt, namelijk op 4 mei. ‘Opdat wij niet vergeten’ is de leus die deze dag veel wordt gebruikt. We mogen nooit vergeten tot wat voor gruweldaden de mens in staat is, of we daar als Nederland nou een rol als slachtoffer of als dader in hadden. In het geval van slavernij had Nederland een hele dikke, vette vinger in de smerige pap in Suriname, de Antillen en Indonesië. ‘Opdat’ is te mooi om alleen op de Nationale Dodenherdenking te gebruiken. Ook Keti Koti verdient dit woord.

Het verhaal, geschreven door Bas van Weegberg die de voorzitter is van DWARS, de organisatie van, voor en door GroenLinks-jongeren, gaat verder:

Tot op heden is er geen officieel excuus met bijbehorende herstelbetalingen gekomen vanuit de Nederlandse regering. We hebben 154 jaar de tijd gehad. Met Keti Koti als nationale feestdag is er gelukkig eindelijk een goed moment om excuses aan te bieden!

Anders dan de knettergekke Van Weegberg geloof ik niet dat iemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misdaden van zijn vader, grootvader, overgrootvader... laat staan voor die van zijn betovergrootvader. Daar komt nog eens bij dat maar een klein deel van de Nederlanders eeuwen geleden daadwerkelijk betrokken was bij de slavenhandel en/of slaven hield.
Maar Van Weegberg weet het beter:

De slavernij laat tot op de dag van vandaag haar sporen na in het dagelijks leven van nazaten van de tot slaaf gemaakten. We moeten op naar een gezamenlijke toekomst voor mensen van kleur en witte mensen. Het ongemak dat voor veel witte mensen komt kijken bij het onder ogen komen van de pijnlijke waarheid over het verleden, is precies wat we nodig hebben. Zonder wrijving, geen glans.

Nogmaals, ik heb geen idee waar deze gek het over heeft. Het is voor mij helemaal niet "ongemakkelijk" om dat deel van het verleden onder ogen te komen. Ik had daar namelijk niets mee te maken... en trouwens, hoewel Van Weegberg graag met het beschuldigende vingertje in de richting van blanken wijst waren het diezelfde blanken die de slavernij afschaften. Oh, en dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat veel Afrikaanse stammen andere Afrikaanse stammen de oorlog verklaarden en de verliezers vervolgens op de slavenmarkt verkocht werden. Moeten mensen die nu in Afrika wonen hun excuses aanbieden aan donkergekleurde mensen wiens voorouders de slavernij in gedwongen zijn?
Van Weegberg kan wel ophouden met dit soort idioterie. Moderne Surinamers, Antillianen, etc. hebben helemaal niets te lijden gehad van de slavernij. Hun ouders en grootouders (en overgrootouders!) waren vrij. Zeker als ze in Nederland wonen -- hallo, Sylvana Simons -- zijn ze opgegroeid omgeven door weelde en hebben ze alle mogelijke kansen gehad die een individu maar kán hebben om iets van hun leven te maken.
Heel gek, maar 'slavernij' zit mensen niet in de genen. Dat je betbetovergrootmoeder toevallig een slavin was heeft zero effect op jou. De enige mensen die daar 'last' van hebben zijn van die typetjes met een wat al te rijke fantasie die zich dit 'probleem' hebben aangepraat. Als je het niet erg vindt -- en anders ook -- wil ik dat soort lieden liever geen aandacht geven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten