Dom! Donald Trump stuurt meer troepen naar Afghanistan. Het is George W. Bush 'all over again'

Geen categorieaug 22 2017, 8:00
Er worden opnieuw Amerikaanse gevechtstroepen ingezet in Afghanistan.
Vannacht heeft Donald Trump aangekondigd dat hij akkoord is gegaan met een plan om gevechtstroepen naar Afghanistan te sturen. Volgens de Amerikaanse president is de situatie in Afghanistan langzamerhand uit de hand aan het lopen. Zijn adviseurs -- die tegenwoordig stuk voor stuk leden van het oude establishment zijn, de rest is eruit gewerkt -- hebben hem ervan overtuigd dat dit probleem alleen valt op te lossen door een George W. Bush-tje te doen: troepen sturen. En wel meteen.
Hoewel Trump vannacht zelf geen precieze aantallen noemde zeggen bronnen in het Pentagon en het Witte Huis dat het om zo'n 4.000 troepen gaat. Wat Trump betreft: die houdt zich niet bezig met dit soort cijfers, dat vindt hij de verantwoordelijkheid van zijn generaals. Zij vragen, hij draait.
Volgens Trump is zijn plan voor Afghanistan héél anders dan dat van George W. Bush, meer dan tien jaar geleden. "We zullen niet meer aan het opbouwen van naties naar ons eigen evenbeeld doen. We gaan terroristen doden."
Eén van de redenen dat Bush uiteindelijk veel kritiek te verduren kreeg voor de oorlogen in Afghanistan en Irak is dat hij ervan overtuigd was dat hij vrede en democratie kon exporteren. Hoewel die gedachte in theorie heel mooi was bleek de werkelijkheid weerbarstiger. Er zijn nu eenmaal volkeren die helemaal niet op vrijheid en democratie zitten te wachten. En ja, die volkeren hebben het voor het zeggen in het Midden-Oosten.
Ga maar na. Afghanistan heeft nu al 16 jaar de tijd gehad om te democratiseren. Toch is de Taliban nog altijd sterk aanwezig. De enige reden dat die gekken het niet alweer voor het zeggen hebben in hun land is dat Amerika steeds weer soldaten inzet om ze de kop in te drukken. Als dat niet zo was waren de Taliban al lang terug aan de macht. Dat komt niet alleen doordat de Taliban een effectiever leger hebben dan de huidige Afghaanse regering, maar ook doordat de denkbeelden van die radicale groep nou eenmaal gedeeld worden door een significant deel van de Afghaanse bevolking. Alleen daarom kunnen Taliban-mafklappers overleven. Als er vanuit de bevolking geen steun voor ze was waren ze al lang weggevaagd.
Trump zit er dus helemaal naast als hij zegt dat Amerika "alleen maar terroristen gaat bestrijden" en geen "nation building" gaat doen. Het één kán niet zonder het ander.
Dit hele Afghaanse avontuur is één groot fiasco aan het worden, en dat komt juist doordat de Amerikanen die feiten, die hierboven genoemd zijn, nog steeds niet erkennen. Oh, én doordat soldaten zich tegenwoordig zoveel aan regels moeten houden dat het vechten ze bijkans onmogelijk wordt gemaakt. De Westerse obsessie met collateral damage zorgt ervoor dat we oorlogen helemaal niet meer goed kunnen uitvechten. Amerika is gehandicapt. Continu. Tja, dan red je het natuurlijk niet op de lange termijn.
Amerikaanse burgers konden weleens bijzonder teleurgesteld zijn. Op dit moment kost Afghanistan de Amerikaanse belastingbetaler namelijk maar liefst 45 miljard dollar. Per jaar. Dat is een enorm bedrag... en dat bedrag zal door Trump alleen maar toenemen.
Door extra in te zetten op Afghanistan verbreekt Trump één van zijn belangrijkste beloftes tijdens de campagne. Maar, zegt Trump, het wordt allemaal anders als je president bent. Als kandidaat Trump was hij tegen extra inzet, maar als president moet hij verantwoordelijkheid nemen en is hij er dus voor. Je zou denken dat hij dat ook had kunnen bedenken tijdens de campagne, maar blijkbaar niet.
Geen wonder dus dat Breitbart.com, de website die hem tijdens en na de campagne van harte steunde en wiens baas (Steve Bannon) voor Trumps campagne werkte en later zelfs in het Witte Huis als Chief Strategist, absoluut niet te spreken is over deze 'flipflop.'
Screen Shot 2017-08-22 at 08.29.04
Daarnaast heeft Breitbart meteen een heel scala aan artikelen online gezet met titels als "Trump's 'America First' Base Unhappy With Flip-Flop Afghanistan Speech," "... His McMaster's Voice: Is Trump's Afghanistan Policy That Different From Obama's?" (een vergelijking met Obama is natuurlijk de ultieme belediging wat deze mensen betreft), "Darling: President H.R. McMaster's Yuge Foreign Policy Blunder" (oeps, nationale veiligheidsadviseur, of eigenlijk minister, McMaster wordt nu dus neergezet als de werkelijke president), en "Flynn: An Old Casino King Doubles Down On a Bad Hand in Afhanistan."
In die artikelen wordt onder meer gesteld dat "Trumps 'Amerika eerst'-achterban de grote verliezer is van Trumps speech" en dat deze achterban meteen duidelijk maakt "bijzonder teleurgesteld te zijn" dat Trump zich "als een ouderwetse establishment" politicus gedraagt. "Dezelfde vage beloftes gebruikend als zijn voorgangers... was het een grote breuk met het 'Amerika Eerst' buitenlands beleid dat hij in de maanden voor de verkiezingen presenteerde."
Oeps.
Ook conservatieve commentator Ann Coulter concludeert dat Trump nu officieel is overgenomen door "het militaire industriële complex." Het enige verschil tussen Trump en een Democraat, aldus Coulter, is dat Trump "Pakistan" goed uitspreekt. Voor de rest is het allemaal één pot nat. In ieder geval op dit gebied. En zo zijn er meer negatieve reacties:
https://twitter.com/JesseKellyDC/status/899807426970619904
https://twitter.com/toddstarnes/status/899802808739917824
https://twitter.com/Kyle_Feldscher/status/899805386764689408
https://twitter.com/JustinRaimondo/status/899806322077585408
Stefan Molyneux, een bekende libertariër, vergeleek Trumps speech van vannacht met uitspraken die hij eerder deed:
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/289807790178959360
https://twitter.com/StefanMolyneux/status/899808362103279616
https://twitter.com/StefanMolyneux/status/899808875280572417
En filmmaker en auteur Mike Cernovich, die een grote rol heeft gespeeld in het boosten van Trump, spreekt nu sarcastisch over "Generaal McMaster" (het establishment-type dat Trump overgehaald heeft):
https://twitter.com/Cernovich/status/899806929370832896
De Britse conservatieve auteur en journalist Raheem Kassam concludeert terecht:

"Dit gaat niet om het veranderen van gedachten. POTUS [president of the United States] is een bijzonder scherpe en koppige man. Dit gaat om het moeras dat hem geabsorbeerd heeft."

Met "het moeras" (the swamp") refereert Kassam aan de oude kliek in Washington die lak heeft aan de belastingbetaler en doet wat het wil. Zeg maar de Amerikaanse versie van onze eigen Haagse kaasstolp.
Opmerkelijk is daarbij dat Trump precies dezelfde woorden en termen gebruikt als Obama voor hem. Hij heeft het erover dat hij Afghanistan geen "blanco cheque" geeft. Obama zei hetzelfde. Hij moet duidelijk kunnen waarnemen dat er "meetbare resultaten" zijn. En meer van zulks. Dat zijn uitspraken die letterlijk zijn overgenomen van Obama, de man die Trump de afgelopen jaren juist keihard bekritiseerde, onder meer vanwege zijn onwil om de realiteit onder ogen te komen.
Voormalige Navy Seal Erik Prince legt uit waarom Trump zich 'bedacht' heeft:

"The presidency by its nature lives in a bubble. When you fill it with former general officers, you’re going to get that stream of advice. And so tonight, I would predict, sadly, that we will hear more of the same of the last 16 years and, sadly, exactly what the president campaigned against last year in the presidential election."

Met andere woorden, doordat Trump zich omringd heeft met de oude garde adopteert hij hun ideeën nu ook. Zo simpel is het. Waar je mee omgaat word je mee besmet. Dit geldt niet alleen voor jou en mij, maar ook -- misschien zelfs zeker -- voor de Amerikaanse president.
Ook Brian Darling is hevig teleurgesteld in Trump:

"Ik stemde voor Donald J. Trump omdat hij voor een buitenlands beleid pleitte dat beperkt was in zijn ambitie. Ik heb niet op Trump gestemd zodat nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster de Trump agenda kon gijzelen en de gefaalde plannen van het verleden opnieuw in gang kon zetten. Ik stemde voor Trumps campagne tegen 'nation-building' en ben nu bezorgd dat hij de weg kwijt is qua buitenlands beleid."

Dit is ongetwijfeld nog maar het begin van de revolte van Trumps Amerika Eerst-achterban. En ja, als die echt rebelleren heeft hij wel een probleem. Het establishment tolereert Trump namelijk alleen maar omdat hij politiek gevaarlijk is. Als hij zijn achterban verliest is dat gevaar geweken en kan 'het moeras' doen en laten wat het wil.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten