Racismeschreeuwend NRC draait nu echt door: beschuldigt morsdode Elvis van 'stelen van zwarten'

Geen categorieaug 17 2017, 20:00
Wat willen jullie hier in hemelsnaam mee bereiken, NRC-redacteuren?
Het is officieel: in navolging van Confederate-generaals en eigenlijk alle bewoners van de zuidelijke Verenigde Staten, is Elvis Presley door het NRC tot racist getorpedeerd. Dat die man al 40 jaar dood en zich op geen enkele manier meer kan verdedigen mag de pret natuurlijk niet drukken!
Als we deze krant mogen geloven, heeft Elvis Presley zwarten beroofd van hun muziek. Lees maar mee, meteen in de introductie:

Hij is een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening: het ‘stelen’ van zwart erfgoed door blanken.

En iets verderop weer:

Volgens de mythe is Elvis de uitvinder van de rock ‘n’ roll. In werkelijkheid populariseerde Elvis bestaande genres, en gaf er een snellere, uitgeklede draai aan. Elvis is een mooi voorbeeld van culturele toe-eigening: het ‘stelen’ van zwart erfgoed door blanken. Hij zong voornamelijk zwarte covers, maar omdat hij de eerste blanke was die dat deed, werd hij gezien als de uitvinder van die muziek. En hij werd wereldberoemd, in plaats van zijn zwarte voorgangers.
Door de roem verloor hij zijn contact met de realiteit, en werd hij geestelijk nooit ouder dan 18 jaar
Dat is natuurlijk tekenend voor het westerse racisme, maar een levende cultuur bestaat nu eenmaal bij de gratie van kruisbestuiving.

Daarna melden ze nog even snel dat dit een logische stap was van Elvis, maar de toon is dan natuurlijk allang gezet. Hoe je het ook wendt of keert, Elvis - en 'blanken' in het algemeen natuurlijk - zijn enorme racisten. Zonder uitzondering.
Dit walgelijke artikel staat in de categorie 'recensies', waarbij boeken eens goed bekeken horen te worden. Je zou dan ook op het eerste gezicht kunnen zeggen: het is maar een recensie, een samenvatting van wat een bepaalde schrijver vindt. Zo zit het NRC echter niet in elkaar: quotes worden nauwelijks toegepast, en het stukje dat in deze tweet gebruikt werkt laat ook wel zien welke boodschap ze hier mee willen geven:
Dit is dan ook geen recensie, maar een puur stukje eigen mening van die krant, aangevuld met wat korte verwijzingen naar een boek wat er verder eigenlijk niet toe doet.
Dus: wat nu? Moeten Amerikanen nu ook maar alle standbeelden van Elvis Presley gaan neerhalen? Moeten posters van Elvis uit café's worden verwijderd omdat ze zeer aanstootgevend zijn voor de nazaten van zwarte muzikanten? Of moet het NRC misschien eens ophouden met dit soort gekkigheid? Het correcte antwoord laat zich wel raden, maar de uitkomst hiervan helaas ook.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten