Oh hellep: Brussels lieverdje Macron is op dreef, schreeuwt om meer 'financiële solidariteit'

Geen categoriesep 08 2017, 10:00
Lees: meer gratis centjes vanuit West-Europa naar Griekenland.
Het Franse volk is opgelicht. Die arme zielen die nog zo naïef waren om dit jaar op hem te stemmen, zijn bedrogen uitgekomen - niet zo gek dan ook dat hij nu al de meest impopulaire Franse president ooit is. Dat heef misschien wel iets met zijn prioriteiten te maken: het zal voor sommigen allicht als een verrassing komen, maar als je verkozen wordt tot Franse president is het toch vooral je baan om de belangen van Frankrijk te dienen. Of zeg ik daar nou iets heel geks? Daar is dus nog steeds drie keer niets van gekomen: de arbeidsmarkt in Frankrijk zit zo muurvast als altijd, de vakbonden hebben nog steeds alle macht en de economie blijft daar maar met zeer karige snelheid vooruit gaan. Nee, de Fransman heeft geen enkele reden om blij te zijn met deze man.
Gek is het ook niet dat er nog niets is gebeurd aan het thuisfront: Macron heeft het immers veel te druk met een rol die hij veel liever vervult: keizer van het Europese rijk, met aan zijn rechterhand Angela Merkel. Deze week is hij in Griekenland, waar hij de Grieken - in een poging zichzelf tenminste buiten Frankrijk populair te maken - probeert te paaien met gratis geld. Daar komt zijn oproep namelijk wel op neer:

Emmanuel Macron has made the case for an overhaul of the eurozone during a two-day state visit to Greece, calling for reforms that showed “maximum ambition”.

Mr Macron, who wants more investment and a common budget to help prevent renewed existential crises in the bloc, emphasised the need for more financial solidarity with weaker members of the eurozone, saying the Greek people had “paid a very high cost”.

The eurozone needed to “become more integrated” and “get out of this sort of internal civil war whereby everyone looks at their little differences”, he said. “Everyone needs to reform but that implies solidarity.”

En ja hoor, daar komt het natuurlijk:

Mr Macron also urged the EU to “ease the burden” of Greece’s sovereign debt, a longtime demand of Athens that has been resisted by Germany.

Het plan van Macron heeft dus twee kanten. Aan de ene kant moeten we onze bankrekeningen wagenwijd openzetten om de spilzucht van de Griekse staat nog verder te blijven voeden, en aan de andere kant mogen we ook nog eens zwart op wit zetten dat dat eenrichtingsverkeer wordt en we onze al uitgeleende centjes nooit meer terug gaan zien. Nou, over mijn dode lijf!
Het hele idee van een lening is namelijk dat je die ook nog een keer terugziet Macron: anders heet het een 'gift', en daar doen serieuze politici niet aan - helaas zijn zulke politici tegenwoordig nog zeer zeldzaam, en jij bent er zeker niet één van. Griekenland een beetje vooruit helpen met zulke leningen is dan ook prima, zolang we dat ook terugzien. Afspraak is afspraak, en afspraken zijn nou net dát waar de financiële wereld op draait. Helaas heeft monsieur président weinig kaas gegeten van dat soort logica. Solidariteit prima, maar dan wel vanuit zijn persoonlijke bankrekening!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten