Voorzitter van Eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, botst hevig met Juncker om zijn 'troonrede'

Geen categoriesep 16 2017, 19:00
Ja, de 'Troonrede' noemt Elsevier het, als het gaat om de 'State of the Union' van afgelopen week. Terecht ook, want het is precies hetzelfde, maar dan voor de Europese Unie. Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, heeft Europese integratie hoog in het vaandel gezet in zijn troonrede. Meer Europese centralisatie, meer Europese Unie, meer supranationaal beleid, meer landen in de Europese Unie, meer landen met de euro. Dat moet allemaal van bovenaf ingevoerd worden.
Je zou denken dat alle eurocraten daarmee zouden instemmen, maar de voorzitter van de Eurogroep, onze Jeroen Dijsselbloem, is mordicus tegen deze supranationale aanpak en het opleggen van de euro op landen. Dat is een blijde verrassing van een doorgewinterde pragmatische politicus als Jeroen Dijsselbloem, zeker als PvdA'er. Maar Dijsselbloem legt de vinger op de zere plek:

‘Van dwang of drang kan geen sprake zijn,’ zegt Dijsselbloem vrijdag. ‘Invoering van de euro is een ingrijpend besluit, een land geeft een deel van zijn monetaire vrijheid op. Dat kan niet zonder grote steun van de bevolking.’

Het is fijn om te zien dat er toch nog een realistische blik en visie wordt bewerkstelligd op Europees niveau. Zomaar landen erbij halen voor de expansie an sich en zomaar landen de euro geven is een economisch en politiek drama, laat staan een zeer groot economisch risico. De democratische legitimiteit en integriteit moeten niet weggegooid worden om politieke macht en megalomaan beleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten