Sint-Maarten wil niet aan de eisen voldoen om hulpgeld van Nederland te krijgen

Geen categorieokt 23 2017, 10:00
Sint-Maarten heeft Nederland gevraagd om hulpgeld en de regering wil honderden miljoenen geven voor de wederopbouw van het land, maar het heeft wel een aantal voorwaarden gesteld. Aan deze voorwaarden kan het eiland niet voldoen, althans het lijkt alsof het bestuur van het eiland daar niet aan wil voldoen en het dus geen kwestie van kunnen is.
Met het orkanenseizoen in Amerika heeft het eiland Sint-Maarten heel veel geleden. Er heeft heel veel destructie plaatsgevonden op het eiland en nu moeten de mensen het eiland weer gaan opbouwen. Van Brussel krijgt het eiland geld, het Franse gedeelte en het Nederlandse gedeelte. Nederland wil ook geld aanbieden, maar wil meer controle op de geldstromen van het eiland, om corruptie te bestrijden, en het wil meer controle op de grenzen van het eiland.
De controle op de geldstromen zouden gaan via een zogenaamde 'integriteitskamer' en de marechaussees moeten zorgen voor meer controle op de grenzen. De premier van het eiland, Marlin, heeft aangegeven er niet aan te kunnen voldoen, maar het blijft vooral onduidelijk waarom niet. Nederland en het eiland hebben al eerder met elkaar een confrontatie gehad toen dezelfde premier aangaf dat de Nederlandse mariniers niets deden toen er op het eiland geplunderd werd.
Daar waren we in Nederland allesbehalve blij mee en sindsdien is het contact wat bekoeld. Al met al moet de corruptie op het eiland hard aangepakt worden en is het niet meer dan logisch dat Nederland eisen stelt aan de geldstroom. Nu Brussel ook al geld geeft is het eiland minder afhankelijk van Nederland en kan het de eisen weigeren. Het is politiek gesteggel waar de mensen van het eiland in elk geval niet gebaat bij zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten