Zucht: Kamer neemt motie van Kuzu aan die vrijwillige diversiteit op de werkvloer minder vrijwillig maakt

Geen categorieokt 04 2017, 19:00
DENK-opperhoofd Tunahan Kuzu lijkt de definitie van 'vrijwillig' nog niet helemaal te hebben begrepen.
Het is een woord dat tegenwoordig je neus uit komt: 'diversiteit'. Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of er moet meer diversiteit komen: de Nationale Politie (zelfs als blijkt dat dat tot meer corruptie leidt), gemeentes, de zorg... Hoe meer mensen met een migratieachtergrond, LGBFHTHGDTYY-identificatie of wat voor 'cultuurverrijkende' eigenschappen dan ook ergens aan de slag gaan, hoe beter. Ja, zélfs als dat helemaal niet leidt tot meer veiligheid of betere zorg. Integendeel: een diverse samenleving is, ongeacht de 'bijwerkingen', een heilig doel op zich geworden.
In sommige Europese landen, waaronder dus Nederland, bestaat er tegenwoordig de mogelijkheid om de zogenaamde 'Charter Diversiteit' te ondertekenen. Dat is een document dat organisaties kunnen ondertekenen, waardoor ze zichzelf verplichten om diverser te werk te gaan. Dus: niet meer je werknemers selecteren op de kwaliteit van hun werkzaamheden, maar op hun huidskleur, seksuele geaardheid of wat dan ook. Positieve discriminatie dus, voor zover discriminatie 'positief' kan zijn.
Maar verrassing verrassing: tot nu toe hebben slechts 92 organisaties trek gehad in het ondertekenen van dit vodje. Dat is natuurlijk een duidelijk signaal dat Nederlandse organisaties absoluut niet zitten te wachten op dit soort diversiteitsgekte. Tunahan Kuzu ziet dat echter anders: hij vermoedt dat dit eerder een teken is dat men nog een duwtje in de goede richting moet krijgen.
En dus heeft de DENK-bobo - helaas met succes - een motie ingediend die organisaties alsnog "met klem verzoekt" om de Charter Diversiteit alsnog te ondertekenen. Een Kamermeerderheid nam de motie aan, waardoor op het tekenen van het stuk nog net geen boete komt te staan: erg vrijwillig is het echter niet meer. Leg dan gewoon meteen een verplichting op, als dat is waar het toch op neerkomt.
Zoals in bovenstaande duidelijk te zien is, is Kuzu maar al te trots op zijn persoonlijke triomf. Gek is dat niet: zijn moties worden meestal met overweldigende meerderheid weggestemd. Eén lichtpuntje: het is voor Nederland nu in ieder geval duidelijk welke partijen ons land zo zouden inleveren voor een beetje extra diversiteit.
Maar goed, dit soort mensen zullen de waarheid dan ook nooit onder ogen willen zien: een samenleving is pas écht discriminatievrij als we op geen enkele manier, dus ook niet op een 'positieve', kijken naar iets anders dan iemands professionele capaciteiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten