Forum voor Democratieleden: "Geert Wilders is mij te radicaal" en "Baudet zie ik als toekomstig premier"

Geen categorienov 27 2017, 13:00
Dit is waarom Forum voor Democratie zo snel stijgt in de peilingen.
Heel verrassend, maar het NRC Handelsblad heeft zowaar een interessant artikel gepubliceerd over Forum voor Democratie. De linkse krant deed dat vanwege het FVD-congres dat dit weekend plaatsvond en een enorm succes was. Van alle partijen kon FVD de meeste leden verwelkomen op die mooie dag(en).
Voor het artikel interviewde de NRC acht verschillende FVD-leden die stuk voor stuk uitleggen waarom ze FVD steunen. Uit die gesprekken wordt al snel duidelijk dat partijleider Thierry Baudet mensen vooral aanspreekt omdat hij energiek en jong is, niet politiekcorrect, maar wél beschaafd en 'redelijk.' Hij doet veel mensen denken aan Pim Fortuyn, en veel minder aan Geert Wilders.
Enkele citaten volgen hieronder.
Robert Tulen (29):

"Ik was door de twee zetels van Forum blij verrast. Heb me sindsdien in Baudet en Theo Hiddema verdiept. Het zijn twee charismatische en kundige politici. Daar ga ik voor. Ik zie in Baudet een toekomstige minister-president."

Bas Asselbergs (54):

"Net als Pim is Thierry eerlijk en beschaafd; hij noemt het beestje bij de naam. Geert Wilders is mij veel te radicaal. Hij roept maar wat en heeft geen goede mensen achter zich."

Lille Mulder (49):

"Ik ben nooit trouw aan één partij geweest. Destijds was ik wel heel enthousiast over Pim Fortuyn. Daarna ben ik niet meer gaan stemmen. Ook de laatste verkiezingen niet. Ik was wel klaar met de politiek. Teleurgesteld eigenlijk. Mijn man wees me op het Forum voor Democratie en Thierry Baudet. Toen dacht ik: hé, wat is dit voor een jongeling? Hij is jong, hij heeft visie. Ik mag dat wel, zo’n rebel tussen het geijkte."

Frans Arendsen (56):

"Bij de laatste verkiezingen heb ik VVD gestemd. Eerder ook op Pim Fortuyn. Nooit op de PVV en ik hoop ook dat het Forum verschoond blijft van dat soort elementen. Ik heb niets met het populistische dat wel aan Baudet wordt toegeschreven, maar voel me verwant met het intellectualistische dat hij heeft."

En tenslotte Pamela Pinas (24):

"Forum is een jonge, frisse partij met ideeën. Ik heb het gevoel dat zij de problemen echt aankaarten. De andere partijen hebben hun kans gehad. En als Forum het niet waarmaakt, ben ik direct weer weg."

Deze uitspraken zijn tekenend voor de achterban van Forum voor Democratie én ze verklaren ook nog eens waarom de partij zo snel stijgt in de peilingen. Baudet wordt door sommige van zijn critici "Wilders light" genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Feitelijk is de man de 2017-versie van Pim Fortuyn. Flamboyant. Een outsider. Beschaafd. Niet-politiekcorrect. Wilders richt zich heel erg op 'Henk en Ingrid.' Baudet is meer bezig met 'Felix en Juliette.' Ironisch genoeg lijkt hij juist daardoor ook flink wat Henk en Ingrids mee te nemen -- of misschien zijn er nu eenmaal meer Felixen en Juliettes dan 'we' denken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten