Pakistaanse arts die Britse studente misbruikte houdt zijn baan, want: 'culturele verschilletjes'

Geen categorienov 23 2017, 21:00
#metoo? Niet als het om mensen gaat uit culturen waar zulk misbruik heel normaal is.
Weinstein, Spacey: allebei zijn ze ten onder gegaan door de #metoo-campagne die voor eens en voor altijd hoopt af te rekenen met seksueel misbruik in voornamelijk de film- en theaterwereld, maar eigenlijk in alle facetten van de samenleving. En hoewel de methoden misschien weinig helpen - alleen '#metoo' plaatsen zonder ook daadwerkelijk details te geven of aangifte te doen heeft weinig nut - is de discussie erover wel goed op gang gekomen.
Dat betekent echter niet dat het belangrijker wordt geacht dan andere zaken waar nogal maatschappelijke discussies over bestaan. Neem nu diversiteit en de multiculturele samenleving: dáár mag je echt niet aan komen, zélfs als dat betekent dat je het goed moet praten als een multiculturele kansenparel ongevraagd aan een vrouwenlijf komt.
En dat is precies wat zich afspeelde in het Verenigd Koninkrijk. Een man van Pakistaanse afkomst, Imran Qureshi, is werkzaam als arts in een Brits ziekenhuis en kreeg in 2015 een 21-jarige verpleegkundestudente over de vloer. Hij had haar de kneepjes van het vak moeten bijbrengen, maar in plaats daarvan kneep hij haar zonder gêne in haar borst. Dat deed hij nadat hij duidelijk had gemaakt wel 'een affaire met haar te willen beginnen'. Immers: hij had zin in een scharrel erbij, en zij 'had wel eens vriendjes gehad, dus moest ze wel seksueel beschikbaar zijn'. Aldus de logica van de 44-jarige Pakistaan.
Dat alles stelde de jongedame niet bepaald op prijs, waardoor ze hem - zó hoor je dat aan te pakken, #metoo-dames - aanklaagde voor aanranding. Inmiddels ligt de uitspraak er, en hoewel hij er niet zonder straf vanaf komt, is het alsnog om te janken. Hij komt er vanaf met een schorsing van 12 maanden waarna hij doodleuk, alsof er niets gebeurd is dus, weer aan de slag kan als arts. Waarom? Nou, hierom dus:

Qureshi admitted he made a misjudgement but said 'cultural norms' were different in the UK to his native Pakistan and he failed to spot a 'red light' warning him to make no advances towards the victim.

En daar ging de rechter dus zowaar in mee. Dat meneer al jarenlang in het Verenigd Koninkrijk woont en dus dondersgoed moet weten hoe het er buiten zijn eigen land aan toe gaat, was kennelijk niet relevant: want we moeten diversiteit promoten en niet in een kwaad daglicht zetten, ofzo. Dus wen er maar alvast aan, mensen: als je favoriete acteur beschuldigd wordt van fout gedrag kun je maar beter overstappen op een andere serie, maar als het een kansenparel betreft zou je morgen nog door hem geopereerd kunnen worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten