Peiling EenVandaag: de PVV gaat helemaal niet ten onder. Plus 3 voor Wilders en zijn kompanen

Geen categorienov 29 2017, 8:00
En Forum voor Democratie is ondertussen gestegen naar negen virtuele zetels in deze peiling.
Hoewel het volgens Maurice de Hond lang niet goed gaat met de PVV denkt EenVandaag daar héél anders over. Volgens de meest recente peiling van het NPO-programma is de partij de afgelopen tijd virtueel namelijk drie zetels gestegen, van 20 naar 23. Opvallend genoeg blijft Forum voor Democratie volgens deze peiling óók stijgen, want impliceert dat beide partijen eerst en vooral kiezers wegtrekken bij de kartelpartijen.

VVD 28 (-2) PVV 23 (+2), CDA 14 (-2), D66 18 (+1), GroenLinks 13, SP 13 (+1), PvdA 11 (-1), ChristenUnie 6, 50PLUS 7 (+3), PvdD 4 (-2), SGP 3, FvD 9 (+1), DENK 1 (-1).

Dit is een bijzonder belangrijke ontwikkeling omdat flink wat commentatoren ervan overtuigd zijn dat FVD alleen kan groeien door kiezers weg te halen bij de PVV. Deze peiling maakt duidelijk dat dit absoluut niet zo is. Er zijn natuurlijk wel degelijk enkele PVV-kiezers die de overstap naar FVD maken, maar EenVandaags onderzoek maakt duidelijk dat de schade beperkt is voor Wilders. FVD haalt méér mensen weg bij het partijkartel; de oude partijen die al decennialang de dienst uitmaken in ons land.
Natuurlijk is dat niet eens zo gek. FVD en de PVV zijn allebei outsider-partijen die op een heel andere manier politiek bedrijven. Als de hardheid van Wilders je aanspreek en je het gehad hebt met het partijkartel steun je de PVV. Maar als je Wilders té agressief vindt, nou ja, dan had je tot nu toe eigenlijk geen goede keuze... behalve dan om toch maar weer op één van de oude partijen te stemmen onder het motto 'laten we hopen dat het dit keer beter gaat.'
Het is het laatste soort kiezers dat zich in steeds grotere aantallen aansluit bij Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema spreken over het algemeen een ander soort kiezer aan dan Wilders. Zij lijken dat alle drie wel te begrijpen, maar veel zogenaamde 'experts' doen dat nog niet. Misschien dat hun open geopend worden door déze peiling van een omroep (AVROTROS) die bepaald niet positief tegenover de PVV en FVD staat.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten