Sybrand Buma: ''Het is het CDA niet om de macht te doen.De tijd is voorbij dat regeren een doel was.''

Geen categorienov 04 2017, 15:00
Op het CDA congres was het weer gedaan met de pret van het oppositie voeren. Jarenlang had Buma kneiterharde kritiek op de regering en voerde het conservatieve gedachtegoed de boventoon in zijn speeches. Nu het CDA in de regering zit, is het weer poeslief.
Natuurlijk, logisch, waarom zou je vanaf dag 1 gelijk gaan zeiken 0ver een regering waar je zelf ook nog eens deel van uitmaakt, maar het is wel een typisch gevaar voor het CDA. De christen-democraten staan niet voor niets bekend als de bestuurderspartij. Jarenlang hebben ze in afgelopen decennia in de regering gezeten en was bestuurlijke macht een wezenlijk onderdeel van de partij geworden.
Dat is niet zomaar ineens weg na een aantal jaar oppositie voeren. Buma heeft dan wel de kritische toon gevonden bij Rutte-II en het CDA was op rechts een goede vertegenwoordiger, maar de macht lonkt weer. Volgens Buma is die tijd voorbij:

"De tijd is voorbij dat regeren het doel was. Dat welke posten we hadden belangrijker was dan wat we wilden bereiken. Dat 'ieder voor zich' de kop opstak zodra we succesvol werden ". Volgens Buma verdween daarmee het plezier en werden "vrienden concurrenten"

Klopt, allemaal ware woorden, maar we zijn wel meer dingen gewend van het CDA. Een partijcultuur verandert niet snel, dus het is eerst zien en dan geloven. Ik hoop in elk geval dat het CDA haar kritische toon en houding niet zal verliezen. In dit grijze kabinet hebben we dat niet nodig.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten