Derk Jan Eppink: "De euro zal de EU meetrekken in zijn val"

Geen categoriedec 13 2017, 9:00
De oud-europarlementariër heeft totaal geen fiducie in de Grote Europese Droom om een Transferunie op te zetten.
EU-expert Derk Jan Eppink weet nu al wat Zuid-Europa aanstaande vrijdag zal eisen bij de Eurotop: meer geld. En dan niet één keertje, maar stelselmatig. Ze willen dus een transferunie: het Noorden onderhoudt het Zuiden dan feitelijk.
Maar, zegt Eppink in een interview met De Telegraaf, dat is een enorme fout:

"Een transferunie zal faliekant mislukken. De euro zal dan de EU meetrekken in zijn val."

"Een transferunie betekent dat de één moet geven en de ander wil hebben. Degene die wil hebben, wil altijd meer hebben. En degene die moet betalen, wordt daar ziek van," legt hij uit. "Er is geen gemeenschappelijke culturele noemer die dat draagbaar houdt. Dat zul je bij de stembus merken - en dat zie je nu eigenlijk al."
Helaas betekent dit niet dat de politiek dit niet zal proberen. Volgens Eppink kan zo'n transferunie voorkomen worden als Nederland en andere noordelijke landen goed op Duitsland in praten zodat Berlijn minder naar Parijs luistert. Maar... we hebben wel een probleem. Rutte was in 2010 weliswaar eurosceptisch, maar tegenwoordig staat hij er heel anders in:

"Wat je ziet aan mensen die vaak in die EU-gremia komen, is dat zij daarin meegroeien. Je wordt er deel van. Op een gegeven moment spreek je beter EU-lingo dan dat je mensen aanspreekt in Nederland. Er is een enorm verschil tussen hoe Rutte zich heeft ontwikkeld de afgelopen vijf jaar en hoe de publieke opinie in Nederland zich heeft ontwikkeld ten aanzien van Europa."

Zijn conclusie is dan ook dat de transferunie er vrijwel zeker komt. "De Duitsers gaan de getallen wat naar beneden drukken en het aantal fondsen," maar dat is het dan wel. En als er eenmaal een begin mee is gemaakt wordt het in de loop van de tijd natuurlijk alleen maar erger.
Het goede nieuws volgens Eppink is dat dit uiteindelijk niet houdbaar is. Laten we hopen dat dit zo is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten