Diederik Samsom: PvdA en GroenLinks moeten samengaan in één fractie

Geen categoriedec 07 2017, 13:00
Want tja, de toekomst ziet er bepaald niet rooskleurig uit voor zijn partij.
Oud-PvdA-leider Diederik Samsom -- die er samen met Rutte voor zorgde dat we jaren opgezadeld zaten met het Nachtmerriekabinet Rutte III -- wil dat de fracties van de PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer samen in één fractie gaan zitten. Wat hem betreft is dat dan de opmaat naar een fusie van beide partijen. Want ze hebben zoveel gemeen met elkaar, het is veel beter om samen te gaan werken. Ofzo.
Meneertje koekepeertje doet die uitspraken in een nieuw boek, De neergang van de PvdA, geschreven door NOS'er (zo, dat gaat even objectief zijn zeg!) Wilco Boom. In het boek kijken, aldus het Algemeen Dagblad dat het boek al mocht lezen (het is vandaag pas verkrijgbaar), terug op de "desastreus verlopen verkiezingen van dit jaar." Desastreus voor de PvdA dus he?
Boom citeert Samsom:

"Misschien is het wel tijd voor een nieuwe fusiegolf. Je kunt daarvoor het beste als twee afzonderlijke partijen de verkiezingen ingaan en voor de verkiezingen al aankondigen dat je daarna één fractie vormt. Dan kun je alles houden zoals het is, geen partijfusies, gezamenlijke lijsten, geen statutenwijzigingen. Als je eerst één fractie vormt, kun je daarna zien hoe je verdergaat."

Als ze in de oppositie zitten, zoals nu het geval is, ga je volgens Samsom "zien dat ze vaak hetzelfde stemmen, dat Kamerleden van de ene partij het woord zullen gaan voeren in debatten, en zo groei je naar elkaar toe." Met andere woorden: er is geen verschil meer tussen GroenLinks en de PvdA. Hij beweert zelfs dat GroenLinks "eigenlijk gewoon een sociaal-democratische partij" is geworden. "Maar dan met een hoogopgeleidenrandje."
Natuurlijk heeft Samsom wel degelijk een punt: GroenLinks en de PvdA zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Datzelfde geldt tot op zekere hoogte voor de SP. Maar hij komt hier nu alleen maar mee omdat de PvdA de ondergang tegemoet lijkt te gaan. Toen die partij nog 38 zetels had in het parlement hoorde je hem hier niet over. Nee, eerst moest de PvdA kleiner worden dan GroenLinks.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten