Nepliberale Halbe Zijlstra is woedend op Hongarije en Polen: "Ze tasten de fundamenten van Europese samenwerking aan!"

Geen categoriedec 27 2017, 14:00
Europa über alles.
In een interview met het NRC Handelsblad laat onze minister van Buitenlandse Zaken weten dat hij het helemaal gehad heeft met Oost-Europese EU-lidstaten als Polen en Hongarije. Volgens VVD'er Halbe Zijlstra doen die namelijk alleen maar hun eigen zin. En dát is natuurlijk niet de bedoeling:

"De waarden van Europa zijn voor mij het afgelopen jaar belangrijker geworden omdat ze ter discussie staan. Kijk wat er in Polen, Hongarije, Roemenië, maar ook in Bulgarije gebeurt. Zelfs in Kroatië dreigt het een beetje. In al die landen staan de rechtsstaat en de vrijheid van meningsuiting onder druk. Daarom steun ik eurocommissaris Timmermans, die nu de zwaarste strafprocedure heeft ingezet tegen Polen, waar de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in het geding is."

En:

"Als je toelaat dat landen zich niet aan de basisregels van de EU houden, kan dat maar op één manier eindigen: de EU valt uit elkaar. Dan gaan andere landen ook zeggen: wij houden ons niet meer aan de afspraken. Dat is een bedreiging voor de EU. Hiermee kom je aan de fundamenten van de samenwerking."

Ah ja. De veelgeprezen Europese samenwerking. Je weet wel, dat is die samenwerking die de Nederlandse belastingbetaler elk jaar weer miljarden en nog eens miljarden euro's kost. En ja, dat is ook de samenwerking die inhoudt dat wij zuid-Europa subsidiëren terwijl onze eigen ouders en grootouders verpieteren in zogenaamde "verpleeghuizen" waarin ze alles behalve verpleegd worden.
Ja, het zou wel héél jammer zijn als er een einde kwam aan die "samenwerking," zeg. Gossie, dat moeten we écht niet willen natuurlijk. We hebben immers nog zoveel ongebruikte euro's rond liggen, daar moeten we iets mee doen. Want ja, wij Nederlandse belastingbetalers hebben meer dan genoeg geld. We zijn zo rijk dat we niet meer weten wat we aan moeten met zoveel weelde.
Yup. Zijlstra is dus lekker bezig. Meer, meer, meer Europa -- en snel een beetje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten