Tsjechië: "Wij erkennen Jeruzalem als hoofdstad van Israël"

Geen categoriedec 07 2017, 14:00
Het is het eerste EU-land dat Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël.
Zo, de aankondiging van Donald Trump dat Amerika vanaf nu Jeruzalem als officiële hoofdstad van Israël beschouwt en de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar die stad zal verhuizen heeft nu al effect. Tsjechië heeft namelijk laten weten dat het Jeruzalem ook erkent.

"De Tsjechische Republiek erkent Jeruzalem, nu op dit moment nog voordat er een vredesakkoord is gesloten tussen Israël en Palestina, als de hoofdstad van Israël volgens de grenzen uit 1967."

Daar voegt het ministerie aan toe dat het Jeruzalem ziet als hoofdstad van zowel Israël als een toekomstige Palestijnse staat. Met andere woorden, West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël en Oost-Jeruzalem als hoofdstad van Palestina.
Door deze erkenning breekt Tsjechië met de rest van het EU-blok dat al jaren stelt dat Jeruzalem pas erkend kan worden als hoofdstad op het moment dat er een vredesovereenkomst is tussen Israël en de Palestijnen. Tot die tijd willen andere EU-lidstaten zich hier niet aan branden.
Anders dan Amerika zal Tsjechië zijn ambassade voorlopig niet verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat gebeurt pas als de onderhandelingen (tussen de Palestijnen en Israël) positieve resultaten opleveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten