Filosoof luidt de noodklok in Trouw: 'Salafistische organisaties vormen een direct gevaar voor onze liberale democratie, verbied ze'

Geen categoriejan 30 2018, 13:00
Daarom moeten organisaties die het salafisme wat hem betreft verboden worden.
Dirk Verhofstadt, moraalfilosoof van de Universiteit Gent, vindt het hoog tijd worden dat politici en bestuurders in West-Europa het salafisme aanpakken.
Hij begint zijn column voor het normaal voorspelbaar politiekcorrecte Trouw door hard uit te halen naar de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Die zei onlangs dat elke moslim "een beetje salafist" is, Nou, schrijft Verhofstadt, "als dat waar is, dan zitten we met een groot probleem. Want het salafisme vormt een direct gevaar voor onze liberale democratie."
"Salafisten ­keren zich af van onze democratie en onze manier van leven," legt hij uit. "Ze willen niet weten van de vrijheid van menings­uiting. Ze verwerpen de gelijkwaardigheid van man en vrouw. Ze vinden ­homoseksualiteit onaanvaardbaar. Ze haten ongelovigen en andersgelovigen. Ze vinden dat onze Grondwet en andere wetten ondergeschikt zijn aan de ­Koran en dat de sharia ook hier moet worden ingevoerd."
Dat is al erg genoeg, maar daar komt het volgende nog eens bij:

De kern van het salafisme is een absolute loyaliteit ten aanzien van God en de islam enerzijds, en de afkeuring van alles wat niet-islamitisch is anderzijds. Dat betekent niet dat alle salafisten geweld verheerlijken. Maar ze scheppen wel de voorwaarden waarin een toenemend aantal jongeren zich vijandig ­opstelt tegenover onze samenleving. Zelfs de zogenoemde apolitieke salafisten die IS afkeuren, zetten moslims in het Westen aan tot afkeer en afzondering van de niet-islamitische samen­leving.

Ook vreedzame salafisten worden op termijn gevoelig voor het politiek salafisme zoals gepredikt door Sharia4Holland. En dat politiek salafisme leidt vervolgens maar al te vaak tot jihadi-salafisme.
Verhofstadt concludeert:

"Salafistische organisaties zijn niet onschuldig. Ze vormen de voedingsbodem voor de radicalisering van steeds meer moslims. Ze vormen een rechtstreeks gevaar voor onze democratische grondwaarden. Om die reden moeten ze verboden worden."

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dat geldt ook voor de vrijheid van religie. Maar als maatschappij hoeven we absoluut geen tolerantie te betrachten ten opzichte van groeperingen die intrinsiek intolerant en zelfs haatdragend zijn, aldus Verhofstadt dus eigenlijk.
Vraag: is er een politieke partij die dit wil oppakken en ermee aan de slag wil gaan?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten