Persvoorlichter Poetin: ''Nieuws over AIVD-hulp aan FBI draagt bij aan anti-Russische hysterie''

Geen categoriejan 26 2018, 15:00
Het nieuws dat de AIVD meegeholpen heeft aan het zoeken en vinden van een Russische hackersgroep die de Amerikaanse democratie probeerden te manipuleren heeft nu ook Rusland bereikt. De Volkskrant heeft gisteren naar buiten gebracht dat de AIVD cruciaal bewijs heeft geleverd aan de FBI.

De Nederlandse toegang, zo vertellen zes Amerikaanse en Nederlandse bronnen met directe kennis van de materie aan de Volkskrant en Nieuwsuur op voorwaarde van anonimiteit, verschaft cruciaal bewijs voor de Russische betrokkenheid bij de hack van de Democratische Partij. Het is tevens een aanleiding voor de FBI om een onderzoek te beginnen naar de invloed van die Russische inmenging op de verkiezingsstrijd tussen de Democratische kandidaat Hillary Clinton en de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

De hackers van de AIVD hebben op sluwe wijze de hackersgroep geïnfiltreerd en op dit moment doen alsof er helemaal niets aan de hand is, dat zou behoorlijk naïef zijn. Natuurlijk zullen er nog altijd mensen zijn die beweren dat het weer manipulatie is en fake news van de 'linkse propagandisten van de staatsomroep', maar men moet open blijven staan voor dit soort berichten.
In Rusland zijn ze verre van blij met dit nieuws en dat valt natuurlijk goed te begrijpen. Het zal in elk geval niet de relatie tussen Nederland en Rusland verbeteren. Zeker niet als dit nog een staartje gaat krijgen en de Amerikanen hier iets mee gaan doen of op het moment dat het nieuws veel aandacht krijgt op de wereld. Persvoorlichter Peskov spreekt in elk geval van 'voer voor de anti-Russische hysterie':

Woordvoerder Peskov noemt de publicaties "niet de meest eervolle handelwijze". Hij benadrukt dat Rusland geen enkele verklaring heeft ontvangen van de Nederlandse inlichtingendiensten. Hij wil er verder niets over kwijt, want het is "weinig betrouwbaar om iets te doen op basis van Nederlandse kranten".

De Amerikanen bemoeien zich met externe democratieën en met verkiezingen in het buitenland. Direct of indirect, dat zal geen nieuwtje meer zijn. Doen alsof de Russen lieverdjes zijn, brengt ons niet verder. De echte vraag die we ons moeten stellen is of de hacks van de Russen significant invloed hebben gehad op de uitslag van de verkiezingen. Het zou de complexiteit van de collectieve en individuele politieke motivatie niet eren om te stellen van wel. Daarvoor waren de resultaten van de presidentsverkiezingen te veel ten gunste van Donald Trump.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten