Voorspelling: 2018 wordt het jaar van... de SP

Geen categoriejan 07 2018, 15:00
Lilian Marijnissen gaat van de SP de nieuwe-oude PvdA maken.
Ja. 2018 wordt vrijwel zeker een schitterend jaar voor Forum voor Democratie. Thierry Baudet en Theo Hiddema gaan ongetwijfeld nog verder stijgen in de peilingen -- zo ver dat ze de VVD op een gegeven moment tot heel dicht zullen naderen. Dat is belangrijk én positief... en een reden om uit te kijken naar het nieuwe jaar.
Helaas is er ook slecht nieuws. Er is namelijk een linkse partij hard op weg om óók een mooi jaar te hebben. Nee, ik heb het niet over GroenLinks. En ook niet over D66 of de PvdA. Die partijen zijn beperkt in hun mogelijkheden dit jaar.
Over welke partij ik het dan wel heb? De Socialistische Partij.
Jawel, de oude partij van het nee. De SP.
Hoe ik daarbij kom? Vijf redenen:
1. GroenLinks gaat niet profiteren van haar rol in de oppositie
De magie van Jesse Klaver is wel voorbij. Daar komt bij dat Klaver en zijn partij vooral populair zijn onder goed opgeleide Randstedelingen. Die partij kan maximaal 15-17 zetels halen, maar daarmee is het echt wel schluss. Een partij die de grootste wil zijn op links moet de arbeider aanspreken. GroenLinks doet dat niet. De SP wél.
2. De PvdA wordt geleid door een salon-sociaaldemocraat zonder passie
Lodewijk Asscher wil heel graag overkomen als een man met vuur en passie, maar een blinde kan zien dat hij dat niet is. De man is eerder te vergelijken met Rutte, met het verschil dat Rutte charisma heeft. De PvdA gaat dus geen grote comeback maken volgend jaar. Sterker nog, het zal mij verbazen als de PvdA in december 2018 op meer dan 17 zetels staat in de peilingen.
3. De SP is de enige middelgrote linkse oppositiepartij geleid door een sterke vrouw (of man
Je kunt veel zeggen van Lilian Marijnissen, maar ze heeft duidelijk charisma en zit ook nog eens vol vuur en passie. De socialistische heilstaat die haar vader voor ogen stond (en staat) is ook háár grote doel. Als zij het heeft over 'het grootkapitaal' meent ze het. Ze is geen salonsocialist; dit is een diehard socialist die vanaf haar geboorte klaar is gestoomd voor deze rol... en vanaf dag één geïndoctrineerd is met het socialistische gedachtegoed.
4. De SP is de enige middelgrote linkse partij die kritiek heeft op de EU
De PvdA en GroenLinks zijn eurofielen pur sang. Dat geldt niet voor de SP. De socialisten zijn best kritisch over het Grote Europese Project, puur en alleen omdat ze ervan overtuigd zijn dat 'Brussel' feitelijk een alliantie is tussen 'het grootkapitaal,' 'de banken' en kartelpolitici. Dit is dus een onderscheidend punt voor de SP.
5. Als het nodig is kan de SP ook hard zijn wat immigratie en integratie betreft
Als we 'links' zeggen denken we over het algemeen aan multikul-fanatiekelingen. Voor een groot deel klopt dat. Maar er is een uitzondering. De SP heeft een lange geschiedenis als een partij die juist kritisch is over onbeperkte immigratie en integratie, niet in de laatste plaats omdat de socialisten ervan overtuigd zijn dat massa-immigratie ten koste gaat van 'de arbeider.' Als het electoraal handig is kan Marijnissen dit oude standpunt opnieuw innemen, waardoor ze niet alleen ontevreden PvdA'ers kan oprapen, maar ook socialistische PVV'ers die niet meer in Wilders geloven.
Kortom, het is niet prettig om te moeten zeggen, maar ik voorspel dat 2018 een heel mooi jaar wordt voor de SP. En ja, dat is bijzonder beangstigend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten