Zuid-Koreaanse president Moon doet opvallende uitspraak: bedankt Trump voor onderhandelingen met Noorden

Geen categoriejan 10 2018, 15:00
Eh, ja, 'graag gedaan'?
Het kan gek lopen in de geopolitiek. Leek het er enkele weken geleden nog totaal niet op dat Zuid- en Noord-Koreanen ooit nog zonder wapens met elkaar om de tafel zouden gaan zitten - laat staan nu al - nu gaan er opeens Noord-Koreanen naar de olympische winterspelen in het Zuiden en zijn er weer gesprekken over gezinsherenigingen bezig. En dat alles na de niet al te productieve woordenwisseling tussen Donald Trump en Kim Jong-Un.
En dan kwam vandaag opeens het opvallende bericht dat de Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-In, Donald Trump dankbaar is voor zijn rol bij de onderhandelingen met de fopdictator Kim Jong-Un. Lees maar mee:

De Zuid-Koreaanse president Moon heeft Donald Trump bedankt voor het tot stand brengen van de eerste onderhandelingen met het Noorden in meer dan twee jaar.
'Ik denk dat president Trump veel waardering verdient. Ik wil hem daarvoor mijn dank betuigen", zei Moon op een persconferentie. "De onderhandelingen zijn mogelijk het gevolg van de sancties die op Amerikaans initiatief zijn genomen en de druk die is uitgeoefend."

Dat alles is opmerkelijk om twee redenen. En nee, geen van die redenen is dat Donald Trump geen goede onderhandelaar is: dat is hij - maar wél op zijn eigen manier - namelijk wel. Nee, het is eerder verrassend - of beter gezegd, een opluchting - dat die hierbovengenoemde sancties effect hebben gehad. Wat dat betreft had Trump het helemaal bij het recht eind: oorlogsgeile gekken als de Noord-Koreaanse fopdictator verstaan vooral spierballentaal, en laat de Amerikaanse president daar nou net vloeiend in zijn. Laat het een les zijn voor mensen die nog steeds voorstaan dat we maar lief tegen die lui moeten zijn.
En daar komt ook meteen mijn tweede, en wellicht nog grotere verbazing om de hoek kijken. Eén van de grootste voorstanders van zo'n vreedzame dialoog is namelijk diezelfde president Moon, die destijds campagne voerde onder het mom van 'lekker thee gaan drinken met Kim in plaats van sancties opleggen of spierballen tonen. Dat uitgerekend hij nu lof heeft voor de manier waarop Trump dit alles heeft aangepakt, zegt natuurlijk wel veel over de realiteit op het Koreaanse schiereiland: zelfs Moon 'Imagine all the people' Jae-In heeft die geaccepteerd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten