Column Jan Roos: Mark Rutte is net als stopverf, kleurloos en met alles te mengen

Geen categoriefeb 02 2018, 13:00
Kabinet Rutte III zit er 100 dagen. En ik moet zeggen, het is het engste kabinet dat ik in mijn leven heb meegemaakt. Ze hebben er nog geen wet doorheen gekregen, maar de voortekenen zijn weerzinwekkend.
Weer toont Mark Rutte van stopverf te zijn. In zijn eerste kabinet was hij nog rechts, waar de kiezer zijn vingers bij kon aflikken. Bij zijn tweede kabinet ging hij in bed liggen met de socialisten, waarvoor hij in de verkiezingscampagne nog zo waarschuwde. Hij begon zonder te blozen te nivelleren alsof dat helemaal niet haaks stond op de grondbeginselen van zijn eigen partij. En nu, in kabinet nummertje drie, is Rutte de bewaker van de doodenge ideeën van D66.
De man is niet alleen visieloos, hij is standaard de buikspreekpop voor de dominantste club binnen de coalitie. De metamorfose van D66 is echter schrikbarend. Geef ze macht (en een penthouse) en Dr Jekyll is binnen no time mister Hyde. Van een partij met de mond vol over democratische vernieuwingen, privacy, transparantie, en ethiek is het nu een elitaire democratie-ondermijnende club radicalen geworden. Die spuwen op de bevolking van dit land. En die, en dat misschien nog wel het engste, alles inzetten om het Groot Europeesch Rijk te laten slagen.
List en bedrog is daarvoor geen enkel probleem, waar ze vroeger het morele kompas standaard op schoot hadden liggen. Als je nagaat dat het recht op vrijheid van meningsuiting en van vrije pers nu wankelt onder aanvoering van minister van Binnenlandse Zaken Ollongren, die een ware heksenjacht heeft geopend op “nepnieuws”, is de D in de partijnaam uiterst cynisch. Heel toevallig valt dit onderwerp samen met de wil om het lastige en moeilijk te sturen internet aan banden te leggen en wetgeving vanuit de EU, die “fake news” moet opsporen op de manier die doet denken aan de communistenjacht van McCarthy in de jaren vijftig in de Verenigde Staten, die dit mogelijk maakt. Valselijke beschuldigingen vliegen om de oren in de zogenaamde strijd tegen de Russen, terwijl de eigen bevolking het enige aanwijsbare slachtoffer is van dit handelen.
Ook het hele gebeuren rondom het kaltstellen van het raadgevend- en bindend referendum roept alleen maar vraagtekens op. Want de partij die altijd riep dat de bevolking meer te vertellen moest hebben doet er alles aan om dat volk buiten te sluiten. D66 wil opeens niets meer weten van volksraadgevingen en heeft elke mogelijkheid daartoe dan ook de nek omgedraaid. Dat alles vanwege een, in hun ogen, verkeerde uitslag bij het Oekraïne-referendum.
Niet geheel toevallig raken de onderwerpen elkaar. Want om het aankomende en mogelijk laatste referendum te breken wordt er duidelijk gebruik gemaakt van werkelijk nepnieuws. Want niemand met een beetje verstand gelooft in de AIVD-scoop van de Volkskrant en Nieuwsuur. Toch zou dit overduidelijk ingestoken verhaal volgens Ollongren aantonen dat de sleepwet, waar het referendum over gaat, er duidelijk wel moet komen. Precies zoals dit kabinet wenst. Het is wel erg toevallig dat juist nu dit zomaar op tafel komt, zeker als je weet dat een van de journalisten van de Volkskrant in deze zaak als Hoofd Communicatie van dezelfde veiligheidsdienst heeft gewerkt.
Van onze premier Mark Rutte horen we niets. Zelfs niet als D66/PLO minister Kaag dertien miljoen euro belastingpoen overmaakt naar de Palestijnen, die tot nu toe al het geld voor ontwikkelingssamenwerking gebruikte voor corruptie of wapens aan te schaffen om Israel mee aan te vallen. Want Rutte is allang niet meer bezig met ons land. Hij maakt zich al tijden klaar voor zijn stap richting Brussel. Dan is D66 een handige partner.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten