Nieuwe donorwet heeft nu al averechts effect: 10.000'en geven aan geen donor (meer) te willen zijn

Geen categoriefeb 14 2018, 16:00
Jouw lichaam is sinds gisteren standaard bezit van Vadertje Staat, tenzij je expliciet zegt dat je daar niet op zit te wachten. Een absurde situatie natuurlijk, die nu al negatieve effecten lijkt te hebben: tienduizenden hebben al aangegeven geen donor (meer) te willen zijn.
D66, en vooral Pia Dijkstra, kon haar geluk gisteren niet op: na jarenlang getouwtrek over de nieuwe donorwet, is deze dan met een zeer nipte meerderheid (38 tegen 36) aangenomen door de heren en dames senatoren van de Eerste Kamer. Wat dat betekent moge inmiddels wel duidelijk zijn: vanaf 1 juli 2020, wanneer het nieuwe systeem ingaat, worden je ingewanden na je dood uit je lichaam gesneden en weggegeven. Tenzij je expliciet bij de overheid aangeeft dat je hier, om een of andere gekke reden, niet bepaald zin in hebt. Maar als je dat niet laat weten, gaan ze ervanuit dat je 'geen bezwaar' hebt. Een beetje als een inbreker die langskomt en je televisie 'gratis overneemt' omdat je hem nooit had gezegd dat dat niét mocht. De omgekeerde wereld dus, en een bijzonder gevaarlijk gevalletje overheidsbemoeienis.
Het moge uit mijn bewoordingen wel duidelijk zijn: ik ben bijzonder fel tegen deze nieuwe wet. En daar sta ik kennelijk niet alleen in. Het Ministerie van Volksgezondheid (, Welzijn en Sport...) houdt ter gelegenheid van het aannemen dagcijfers bij over nieuwe registraties. Daaraan is dus te zien wat de reactie van Nederland op de nieuwe wet is, en die is - als we de cijfers tot nu toe mogen geloven - niet bepaald positief. 29.477 mensen hebben zich gisteren voor het eerste laten registeren, waarvan maar liefst 83% heeft aangegeven geen orgaandonor te willen zijn. Ter vergelijking: van alle registraties die tot 1 februari 2018 waren gedaan, koos slechts 28,5% ervoor om in één stuk ter aarde besteld te worden. Een gigantisch verschil, dus.
Nog interessanter is dat 6.272 mensen gisteren hun stem in een 'nee' hebben veranderd. Van die nieuwe registraties kun je nog zeggen dat het mensen betreft die toch al nooit donor wilden zijn, en die nu gedwongen werden dan door te geven. De wijzigingen kun je echter als pure proteststemmen zien: mensen die het systeem bewust boycotten uit ongenoegen met deze nieuwe, mensenrechtschendende (het recht op lichamelijke integriteit) regelgeving.
Of het uiteindelijk wat uitmaakt? Nee, natuurlijk niet. Dit protest zal ook tijdelijk van aard zijn, en uiteindelijk zal Dijkstra haar doel wel halen: meer donoren krijgen door mensen hiermee te dwingen tot een keuze, of door ze zonder toestemming leeg te halen. En begrijp me niet verkeerd: een stijging in het aantal donoren is een goede zaak, en een mooi doel. Het is alleen jammer dat het nog steeds de gruwelijke middelen - het standaard toeëigenen van je lichaam door onze overheid - niet heiligt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten