NOS gaat vol Big Brother, wil weten "welke Facebook-advertenties" je ziet

Geen categoriefeb 22 2018, 12:00
Dit is echt zorgelijk.
Bij de NOS hebben ze besloten dat het een fan-tas-tisch idee is om lezers te vragen om een browser-extensie te installeren waardoor de NOS en ProPublica kunnen zien welke advertenties die lezers te zien krijgen op Facebook.

De NOS wil graag in kaart brengen hoe politieke partijen Facebook-advertenties gebruiken. En daarvoor hebben we jouw hulp nodig.

Samen met ProPublica, een journalistieke organisatie zonder winstoogmerk, gaan we politieke advertenties verzamelen. Je kunt ons helpen door op je computer een speciale browser-extensie te installeren die de advertenties op Facebook doorstuurt naar ProPublica. Daar worden de politieke advertenties gescheiden van de rest en kunnen we de politieke advertenties onder de loep nemen.

De NOS vertelt lezers vervolgens dat ze zich nergens zorgen over hoeven te maken. "Geen persoonlijke informatie" wordt doorgestuurd. Ze kunnen niet eens zien, aldus de NOS zelf, welke advertenties specifieke gebruikers gezien hebben, alleen dat die advertenties gezien zijn door een gebruiker.
Natuurlijk vindt de NOS dit 'gewoon' onderzoek. Ik vind het doodeng. Het is eigenlijk ongelooflijk dat de NOS dit van lezers vraagt. Het is al erg genoeg als het om een commerciële zender ging, maar dat het de NPO betreft maakt het zo mogelijk nóg een graadje erger.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten