BREKEND: POETIN WINT RUSSISCHE VERKIEZINGEN MET MINSTENS 73,9% VAN DE STEMMEN

Geen categoriemrt 18 2018, 19:29
Russen kunnen opgelucht ademhalen. Het was bloedspannend, maar Vladimir Poetin is er dan toch in geslaagd om de presidentiële verkiezingen (wéér) te winnen.
Nou ja, die uitslag stond van tevoren natuurlijk al vast, maar hé, we moeten het wel leuk houden.
Hoe dan ook: goed nieuws voor Poetin én Donald Trump. De Russische president / oud-KBG-agent is namelijk herkozen. Volgens de exit polls kan hij rekenen op tenminste 73,9% van de stemmen. Dat is enigszins teleurstellend voor mij -- ik had gerekend op minimaal 90 procent -- maar goed, je kunt niet alles hebben. Het is wél meer dan bij de vorige verkiezingen, in 2012. Toen moest hij genoegen nemen met 63,6%, wat écht matig was.
https://twitter.com/BBCBreaking/status/975433463082962944
Afijn. Natuurlijk kunnen we erom lachen -- en dat is eigenlijk ook wel terecht -- maar eigenlijk moeten we het niet compleet verwerpen. Nee, Rusland is totaal geen liberale democratie. De verkiezingen zijn dan ook niet echt 'eerlijk en vrij' te noemen. Maar toch. Geen enkele expert twijfelt eraan dat Poetin veruit de meest populaire politicus van het land is en dat hij ook vrije verkiezingen met gemak zou winnen. De gemiddelde Rus heeft weinig tot geen moeite met zijn autoritaire tendensen. Niet zo gek: Rusland heeft nooit andere leiders gehad. Misschien dat Boris Jeltsin iets van een democraat was in de jaren 90, maar dat is het dan wel. Voor hem waren de Sovjets aan de macht, en voor de communisten de tsaren. Ook dat waren bepaald geen democratische, tolerante heersers over het algemeen.
West-Europa doet er daarom verstandig aan om deze uitslag niet zomaar te verwerpen. Natuurlijk zijn de cijfers opgekrikt, maar het is wel degelijk zo dat Russen hun leider in meerderheid steunen. Dit is geen Syrië, om maar iets te noemen, met een leider die alleen maar gesteund wordt door een (uiterst gewelddadige) minderheid die de meerderheid met plezier onderdrukt (en waar nodig uitmoordt).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten