President Gerechtshof Den Haag wil quota voor allochtone rechters invoeren: 'Weg met al die blanke rechters!'

Geen categoriemrt 26 2018, 15:05
Als het aan Leendert Verheij ligt, komen er binnenkort quota in de rechtspraak. Met name voor rechters: daarvan moet binnen afzienbare tijd maar liefst 10% allochtoon zijn. Of, zoals, Verheij dat uitdrukt: "al die blanke rechters" moeten eens plaats maken.
Identiteitspolitiek is allang geen virus meer dat zich louter verspreidt onder mini-partijtjes die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Nee, ook de hoogste kringen van de Nederlandse rechtspraak komt het voor. Want rechters zijn veel te bleek, zo zegt de zelf eveneens spierwitte Leendert Verheij. Hij wil dat er veel meer rechters met een migratie-achtergrond zullen worden geïnstalleerd. Dat zegt hij tegen De Volkskrant:

"'Dat aantal moet omhoog', stelt Verheij, die voorzitter is van de LSR, de Landelijke Selectiecommissie Rechters. Het werven en binnenhouden van biculturele rechters en juridisch medewerkers verloopt volgens hem 'moeizaam'. Uit promotie-onderzoek blijkt dat ook hoogopgeleide rechters, zonder het zelf te beseffen, geregeld een goedbedoelde opmerking of grapje maken, die bij de ander soms als uitsluitend wordt ervaren. Verheij noemt als voorbeeld de opmerking tegen een moslim: 'Jij gaat zeker niet naar de vrijdagmiddagborrel, hè?' 'Blijkens het onderzoek zien we mensen met een migratieachtergrond onbewust als mensen met een achterstand', zegt Verweij. 'We moeten niet hen, maar onze eigen zienswijze veranderen.'"

U snapt wat het werkelijke probleem in Nederland is: er worden teveel grapjes over vrijdagmiddagborrels gemaakt tegen moslims. Dat zijn kwetsende en grievende opmerkingen, en daarom moet de hele rechtspraak dwingende quota opgelegd krijgen. Die diversiteit zal en moet er komen, desnoods door alles gewoon door te drukken.
Er is natuurlijk geen enkele reden om te veronderstellen dat allochtonen die hun rechtenstudie met vlag en wimpel hebben afgerond slechtere rechters zouden zijn dan autochtonen in diezelfde positie. Maar om nu rechters op kleur te selecteren? Dat is gevaarlijk, zo legt Sietske Bergsma ook al subliem uit:
https://twitter.com/SBergsma/status/978210403636346881
En daar is natuurlijk helemaal niets op af te dingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten