De afgelopen maanden hebben laten zien dat ook dit Kabinet de rit gaat uitzitten

Geen categorieapr 07 2018, 19:30
Mark Rutte heeft gisteren met een punt achter de zin laten zien dat hij ook dit Kabinet de rit zal laten uitzitten. Met zulke pragmatische partijen in één Kabinet gaat dat ook niet al te moeilijk zijn. Kleurloosheid heeft dus een voordeel: lekker de rit uitzitten met af en toe een 'Kabinetcrisisje' ingestudeerd. Een kind kan de was doen.
Na het referendum waren de partijen het al snel eens over de aanpassingen aan de Sleepnetwet. D66 en ChristenUnie waren voor de aanpassingen, het CDA en de VVD waren niet zo onder de indruk van de uitslag van het referendum. Toch hebben ze het snel kunnen verwerken in een propositie waarvan zij denken dat het de wensen van de kiezer tegemoet komt. Dat kan alleen als je een kleurloze coalitie hebt.
Mark Rutte is natuurlijk de koning van het onderhandelen en pragmatiek. Ik wil niet stellen dat hij geen ideologische drijfveren heeft, maar Rutte is door en door een bestuurder, geen politicus. Met het aantreden van Mark Rutte als leider van de VVD heeft de liberale partij nu bijna een decennium aan de knoppen kunnen draaien en het beleid weten te bepalen. Zet daar een pragmatische D66 bij, een nog steeds wat smaakloze CDA en een partij met Goddelijk plichtsbesef, de ChristenUnie, en dan ben je klaar. Geen ideologische verzetjes, geen rare oprispingen, gewoon lekker normaal doen.
Aan de ene kant is dat erg goed, want de economie loopt weer goed (alle fundamentele fouten aangaande Keynesiaanse beleid even buiten gelaten) en dan is het goed dat je een stabiele coalitie hebt die de middelmaat voorzet. Aan de andere kant wordt de ideologische aspecten van de politiek sterker en zal de komende verkiezingen er gekozen worden voor echte ideologen en demagogen. Van GroenLinks tot Forum voor Democratie. Dat krijg je van smaakloos en grijze beleidsvoering: het wordt saai voor een bevolking die hard gaat op polarisatie en politieke demagogie.
Al met al, chapeau Rutte, ik ben het fundamenteel met je oneens vaak, maar je weet het toch elke keer weer voor elkaar te krijgen om een coalitie bijeen te houden (Rutte I even vergeten natuurlijk).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten