Raad van State: na jarenlang 'bezuinigen' geeft de overheid weer te veel uit

Geen categorieapr 13 2018, 20:00
De Raad van State concludeert dat er grote problemen in de begrotingen van 2018 en 2019 bestaan. De regering heeft besloten om weer veel te gaan 'investeren' in de economie en overheidsorganen. Na jarenlang bezuinigen laat de regering het zuinige karakter los en gelijk is er hysterie over de uitgaven van de overheid.

De Raad van State waarschuwt het kabinet voor de gevolgen van de begrotingen voor 2018 en 2019. De financiën zullen naar verwachting nog wel voldoen aan de Europese begrotingsregels, maar het kabinet geeft eigenlijk te veel geld uit, vindt de Raad.

Het kabinet geeft de komende jaren honderden miljoenen extra uit aan defensie, infrastructuur en zorg. Dat kan omdat het beter gaat met de economie. Maar de Raad van State vindt het zorgwekkend dat ondanks die gunstige ontwikkeling de overheidsfinanciën zullen verslechteren ten opzichte van 2017.

Het is dus vooral een kwestie van inkomsten en niet per se van uitgaven. Daarnaast is de regering natuurlijk al decennia bezig met een financieel beleid dat uit balans is. Wat de overheid moet doen, is de uitgaven verlagen en daarnaast de belastingen verlagen. De Belastingdienst is inefficiënt en ineffectief door hun intern beleid en slechte IT structuur en de zorguitgaven en uitgaven aan sociale zekerheid stijgen elk jaar dramatisch. Een niet te houden systeem, waarin de overheid gefixeerd is op margewerk belastingverhogingen en lastenverschuivingen. Niet lastenverlagingen, maar verschuivingen.
De kans dat de overheid consistent gebalanceerd beleid voert is erg klein, omdat de overheid bestaat om zichzelf in stand te houden en significant te blijven in de samenleving. Zo zal het ook wel blijven, ten koste van uw belastinggeld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten