Ultrageheime vergadering vindt plaats bij Raad van Europa-leiding: wie moet er vandaag aan geloven?

Geen categorieapr 22 2018, 19:00
Het is bijltjesdag. Hopen we!
Zoals wij eerder vandaag berichtten is vandaag de grote dag. De drie rechters die aangewezen werden om onderzoek te doen naar corruptie beschuldigingen aan het adres van de Raad van Europa (of haar leden) presenteren vandaag de resultaten van dat onderzoek. Iedereen gaat ervan uit dat het rapport dat vandaag gepresenteerd wordt een bom legt onder de Raad, omdat corruptie behoorlijk wijd verspreid lijkt te zijn.
Dat rapport wordt op dit moment gepresenteerd aan een extra-ordinary meeting van de Parliamentary Assembly of the Council of Europe (PACE). De secretaris-generaal van daarvan wilde eigenlijk niet bij die presentatie zijn, hoewel hij ruim van tevoren geïnformeerd werd over de datum van de presentatie (of in ieder geval de week). Uiteindelijk besloot hij om de vergadering toch maar bij te wonen omdat de president van de Europese Conservatieven in PACE hem een brandbrief stuurde waarin hem zo ongeveer wordt verteld dat hij onmiddellijk zijn biezen kan pakken als hij er niet bij is.
Ja, zo rolt meneer de Noor.
De vraag is nu natuurlijk of meneer Jagland de moed heeft om na de vergadering de pers te woord te staan. De kans daarop lijkt klein aangezien deze man al in 2011 wist dat er enorme corruptieproblemen waren, maar daar vervolgens helemaal niets mee deed. Meneer deed alsof zijn neus bloedde en was vooral bezig met het behouden van zijn eigen positie.
Vorige maand schreef het Nederlandse lid van de Raad van Europa (en parlementariër voor het CDA) Pieter Omtzigt in een brief aan de president van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, M. Nicoletti, dat het in zijn ogen volstrekt onacceptabel zou zijn als het onderzoek en de conclusies eruit geheim gehouden zouden worden voor het grotere publiek. Niet zo gek, aangezien hij in 2017 een verklaring opstelde waarin duidelijk gezegd wordt dat die informatie publiek moet worden gemaakt. Die verklaring is door maar liefst 136 leden van de assemblee getekend. Dat is een record.
Enige tijd later kreeg Omtzigt antwoord van Nicoletti. Uit die antwoorden blijkt dat Jagland en co. het rapport niet geheim kunnen houden. En delen ervan ook niet. De enigen die wél kunnen besluiten om iets geheim te houden zijn de drie rechters. Het goede nieuws? Die lijken immuun te zijn voor druk.
We gaan dus zien wat er gebeurt, maar de kans is groot dat de bom vandaag wel degelijk barst... en dat een heleboel belangrijke leden (en medewerkers) van de Raad / het Bureau / PACE eraan zullen moeten geloven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten