Wat te doen met vakantiegeld?

Geen categoriemei 18 2018, 12:39
Aan het einde van mei of begin juni is het voor veel Nederlanders weer zover; het vakantiegeld staat op de rekening. Altijd een mooie verwelkoming zo vlak voor de zomer. De eindbestemming van het vakantiegeld verschilt vaak enorm.

Hoe gaat het bij de banken?

Een groot deel van de huishoudens die vakantiegeld ontvangen zetten dit op hun spaarrekening voor een later moment. Het is natuurlijk nooit gek om een centje achter de hand te houden. In 2017 gaf 30% van de respondenten van een onderzoek aan dat zij hun vakantiegeld m de spaarrekening aan te vullen. Maar is dat wel zo verstandig?

Lager wordt het niet

In Nederland is de spaarrente de afgelopen jaren al schrikbarend laag. Er zijn wel geruchten dat er licht is aan het eind van de tunnel en dat heeft allereerst te maken met de Europese Centrale Bank. De ECB is namelijk van plan om minder obligaties op te kopen en dit biedt banken de mogelijkheid om de spaarrente wat te verhogen. Daarnaast zijn de eerste stijgen op kapitaalmarkten te bekennen en het verleden heeft uitgewezen dat dit een teken is voor een stijging van de spaarrenten. Hier kan niet aan worden vastgehouden, maar op dit moment is de situatie nog niet zo negatief als in Duitsland. In Duitsland is de spaarrente namelijk negatief en dat betekent dat je jaarlijks geld inlevert om je geld bij de bank te stellen. Belachelijk toch?

Met geld maak je geld

Een welbekend gezegde, maar het is nog steeds aan de orde: met geld maak je geld. Iedereen droomt van een fortuin op zijn/haar rekening, maar zonder een basis is het lastig om dit te bereiken. De afgelopen jaren is natuurlijk de rente bij banken enorm gekelderd en dit heeft een verschuiving teweeg gebracht. Veel huishoudens sparen maandelijks wat minder geld en investeren het overgebleven geld in aandelen, fondsen of natuurlijk de crypto’s.

Cryptobeleggingen

De afgelopen twee à drie jaar is het investeren in cryptocurrencies, natuurlijk bekend door de Bitcoin, enorm populair geworden. Dit heeft voornamelijk te maken met de grote winsten die ermee behaald zijn en dit roept bij veel mensen het in de cryptowereld bekende ‘FOMO’ op. FOMO staat voor ‘Fear of Missing out’ en staat dus voor de angst om een rally van crypto’s in groene cijfers te missen terwijl bekenden er wel in zitten.
Ben je overtuigd van cryptocurrencies en verwacht jij dat deze in de toekomst een belangrijke rol in de financiële rol gaat spelen? Dan is crypto bij Bitvavo kopen aan te raden. Er is een eenvoudig betaalproces met iDeal en Nederlandse support aanwezig. Dat zorgt in ieder geval voor een stukje vertrouwen.

Zelf of laten beleggen

Indien je van plan bent om jezelf te gaan verdiepen in het beleggen is het goed om te overwegen om dit zelf te doen of een professional in te schakelen. Bij zelf beleggen moet je er rekening mee houden dat er veel research aan te pas komt voordat er een weloverwogen beslissing genomen kan worden. Bij het inschakelen van een professional is het weer van belang om voldoende kapitaal te hebben, want over het algemeen kunnen zij pas wat betekenen bij een vermogen van enkele tienduizenden euro’s.

Tijd voor jezelf

Het hele jaar hard werken en dan een mooie beloning krijgen; veel Nederlanders vinden het welverdiend en kiezen ervoor om van het budget even heerlijk vakantie gaan in de zomerse periode. Om te zorgen dat de reis onvergetelijk wordt
Iets van de laatste jaren is het niet gebruiken van het vakantiegeld voor een daadwerkelijke vakantie. Vaak vinden zij de vakantie toch nét wat minder belangrijk dat andere zaken. Sinds een aantal jaar daalt het percentage vakanties dat geboekt is met vakantiegeld. In 2017 is er een onderzoek gedaan onder 1100 respondenten en hierbij gaf 55% aan dat zij hun geld niet uitgeven aan een vakantie. Na de uitgave aan vakantie is de belangrijk bestemming van het vakantiegeld de spaarbank. Een buffer voor onverwachte kosten is nog altijd een belangrijke stok achter de deur voor de meest huishoudens.

Luxe dicht bij huis

Wordt er daadwerkelijk een vakantie geboekt van het vakantiegeld dan gebeurt dit vaak relatief dicht bij huis ten opzichte van een aantal jaar geleden. De uitschieters in bijvoorbeeld de meivakantie zijn lang niet meer zo hoog als in het verleden. De Spaanse kust of de Turkse Riviera is door veel meer mensen geliefd aangezien je hier met een redelijk beperkt budget heerlijk kunt genieten.

Rentepercentage op hypotheek

Zoals iedereen wel weet is het een sombere tijd voor veel woningzoekenden. De huizenprijzen, zowel huur- als koopwoningen, zijn enorm hoog en dat maakt het voor woningzoekers lastig. Veel banken verstrekken een stuk minder graag een hypotheek ten opzichte van voorheen en de voornaamste reden is het risico dat er tegenwoordig is. Banken moeten zich houden aan de Europese wetgeving betreft kort- en langlopende schulden dus ze zijn het bijna verplicht om strengere regels te hanteren. Door deze regels is het bijvoorbeeld lastig om zonder eigen vermogen een hypotheek met NHG (nationale hypotheek garantie) te krijgen. Het inbrengen van eigen vermogen kan ervoor zorgen dat de hypotheekverstrekker wel de mogelijkheid heeft om met NHG een hypotheek af te sluiten. Op termijn interessant gezien het feit dat het maandelijkse rentebedrag laag is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten