jan roos

Column Jan Roos: de lobbycratie loopt de spuigaten uit, maar wie zich daartegen verzet werkt voor de Russen

Geen categoriejun 08 2018, 12:00
Jan Roos maakt zich in zijn column van deze week kwaad over de heersende lobbycratie in Nederland. De regerende klasse loopt volledig aan de leiband van Amerikaanse geldschieters, oliemultionationals en senatoren die behalve hun politieke werk ook nog een 'pet van het bedrijfsleven' dragen. Wie daar vragen bij stelt, krijgt het verwijt voor de Russen te werken - en Jan vindt dat een gotspe.
Wat ik me nog goed kan herinneren van het Oekraïnereferendum zijn de verdachtmakingen vanuit de VVD-hoek dat ik op de payroll van het Kremlin zou staan. Het was het idee bij de liberalen dat het Poetin erg goed zou uitkomen als Nederland tegen het associatieverdrag zou stemmen, en dus moest ik wel zakken vol roebels hebben ontvangen. Ook opperkoekenbakker Joshua Livestro - ooit rechts-conservatief en oprichter van deze site, maar tegenwoordig linksgekkie met een voorliefde voor de Godwin - schudde als voorzitter van het Ja-kamp steeds maar weer de Russenkaart uit zijn mouw. Wij van GeenPeil waren volgens hem een soort buitenlandse spionnen die, in tegenstelling tot VVD-minister Halbe Zijlstra, wel in datsja's copieus werden verteerd. Hoe ironisch is het als je bedenkt dat Livestro werd betaald voor zijn werk door de Amerikaan George Soros - de miljardair die kwistig met geld strooit om Europa in een armageddon te laten veranderen.
En de VVD, de partij van onze minister-president Mark Rutte, laat zich de wet voorschrijven door oliemaatschappij Shell. Niet geheel toevallig de voormalige werkgever van minister van economische zaken Wiebes. Hij kwam ook met het rapport waarin staat dat het een fantastisch idee is om de dividendbelasting te schrappen. Het kost de belastingbetaler zo'n 1,4 miljard euro per jaar en levert nauwelijks iets voor BV Nederland op. Nu blijkt dat dit semi-wetenschappelijk vod is gefinancierd door Shell. Onze overheid is dus niet bezig met de belangen van ons, hun werkgever, maar met die van een multinational die nou net wel voordeel heeft van de afschaffing van de dividendbelasting. De drie ton die door de oliemaatschappij voor het rapport werd neergelegd is later verdeeld over een paar andere bedrijven die baat hebben bij het afschaffen van de belasting. Waaronder Unilever, niet geheel toevallig de voormalig werkgever van premier Mark Rutte.
Als er een goede reden is om de Eerste Kamer af te schaffen, dan is het wel de lobbycratie die daar gaande is. Vrijwel elke senator draagt er meerdere petten van het bedrijfsleven. Zou iemand die een nieuwe wet tegen het licht moet houden als het gaat over bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe wegen, maar ook nog eens voorzitter is van Bouwend Nederland dat wel zo onafhankelijk kunnen doen? Je hoeft niet eens op het antwoord te wachten om te zien dat dit onmogelijk is.
Maar als nu zelfs de Tweede Kamer in handen is gevallen van het bedrijfsleven is het einde van de democratie nabij. De demos, het volk, heeft nooit mogen beslissen of het plan tot afschaffing van de dividendbelasting in hun belang is. Het stond immers in geen enkel partijprogramma van de regerende partijen. Dat bij een vorig debat over deze kwestie een motie van afkeuring geen meerderheid wist te behalen is een voorproefje van wat het resultaat zal zijn van het aanstaande debat waar, met de kennis van nu, alleen een motie van wantrouwen ten aanzien van het voltallige kabinet kan volstaan. Dat zal er zeker niet komen en dus moeten we ons gaan afvragen voor wie die mensen daar zitten. Ook daar hoeven we het antwoord niet voor af te wachten. Maar een paar jongens die hun best deden om het volk een stem te geven zouden voor de Russen werken. Een gotspe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten