jan roos

Column Jan Roos: Met Kim Jong Un onderhandelende Donald Trump mag van het NOS Journaal gewoon niet slagen

Geen categoriejun 15 2018, 12:00
In zijn wekelijkse column breekt Jan Roos vandaag een lans voor de Amerikaanse president Donald Trump. Hij legt geduldig aan zijn moeder uit waarom het beeld niet klopt dat zij krijgt voorgeschoteld in kranten en op het NOS Journaal: "Hij mag hoe dan ook gewoon niet slagen!"
Mijn moeder is een intelligente vrouw. Iets minder links dan vroeger, maar politiek gezien staan we vaak lijnrecht tegenover elkaar. Zoals van de week ook weer. Ze begon te vertellen dat Trump toch maar een ongelofelijke zak hooi is en dat ie alleen maar uit eigenpijperij die top met Kim heeft gehad. Verder zal die top ook helemaal niets opleveren en heeft-ie zich mooi voor het karretje laten spannen van de Noord-Koreaanse leider.
Iedere keer als iemand zijn Trump-haat aan mij blootlegt begin ik met hetzelfde riedeltje. Ja, het is een enorme onbeschofte hufter. En zijn uiterlijk maakt mij misselijk, zijn voorkomen is ronduit lelijk, zijn manieren onbeschoft, zijn taalgebruik een president onwaardig en het is belachelijk dat deze man überhaupt president van het machtigste land van de wereld is geworden. De anti-Trumpers zijn dan even uit het lood geslagen. 'Maar jij bent toch pro-Trump?', vragen ze dan standaard. Dan leg ik uit dat ik de man niet op zijn voorkomen beoordeel, maar op zijn daden. Iets dat alle Obama-liefhebbers juist precies andersom deden. Mooie, donkere, gezellige, vriendelijke, aardige, lieve, charmante, warme, humorvolle, empathische, schone man is Barack. Geheel het tegenovergestelde van The Donald, maar wat heeft die man nou in acht jaar echt bereikt?
De economie draait, de beurzen plussen en de werkloosheid daalt onder Trump. Ja, maar hij heeft gewoon de tijd mee is het antwoord dan. Volgens mijn moeder heeft-ie ook de rednecks in de Midlands alleen maar voorgelogen in de campagne. Niks heeft-ie nog gedaan wat hij had beloofd. Mam, zei ik, hij heeft bijna alles al gedaan wat hij in de campagne heeft gezegd. Bijvoorbeeld zich teruggetrokken uit dat belachelijke klimaatakkoord. Dat was volgens haar echt een schande. Hij heeft die waardeloze Iran-deal geschrapt. Dat was volgens haar heel gevaarlijk en dom. Hij heeft de muur van Obama, die reeds was begonnen, verder afgebouwd met Mexico. Dat was... "Heeft Obama dan ook een muur gebouwd?," vroeg ze verbaasd. Hij doet dus wat hij beloofd heeft. En dan is het ook weer niet goed. Ik kan me nog goed herinneren dat Obama riep dat hij Guantanamo-bay ging sluiten. Die is nog steeds open.
Obama kreeg de Nobelprijs voor de Vrede. Voor wat eigenlijk? Dat Trump met die idioot van Noord-Korea om tafel gaat is een enorme stap. Maar volgens de haters heeft het niks om handen. Dat zijn dezelfde types die een paar maanden geleden riepen dat Trump een oorlogshitser was toen hij Kim waarschuwde. Hij kan het nooit goed doen, zelfs als hij een mogelijke nucleaire wereldoorlog weet te voorkomen. Want nu heeft-ie weer niet genoeg tegen de dictator geroepen dat-ie de mensenrechten moet respecteren. Hoe kom je erop? Dan heb je of niets begrepen van geopolitieke onderhandelingen of - en dat is het natuurlijk - hij mag hoe dan ook gewoon niet slagen.
"Maar Jan," vraagt mijn moeder, "waarom weet ik al die positieve dingen over Trump niet? Ik lees elke dag twee kranten en kijk altijd naar het NOS Journaal." Daar heb je het antwoord, mam.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten