Donald Trump voert de handelsoorlog met China op met meer en hogere tarieven: een negatieve spiraal

Geen categoriejun 15 2018, 18:00
Donald Trump doet het an sich erg goed, zeker beter dan ik had verwacht, maar er is één ding waar hij naar mijn idee de ballen verstand van heeft: internationale handel. Natuurlijk, handelsdeals kunnen slecht uitvallen, dan onderhandel je nog een keer, maar het heffen van importtarieven is zeer slecht voor de economie en de internationale handel. Jarenlang heeft de wereld gedaan over het verlagen van tarieven en heffingen en nu gaan we met snelheid weer rechtsomkeert.

De Verenigde Staten gaan een importheffing ter waarde van 50 miljard dollar invoeren op Chinese producten. Vannacht heeft president Trump een plan daarover goedgekeurd en nu komen de details naar buiten.

De afgelopen maanden legden beide landen elkaar al heffingen op. De VS voerde belastingen in op onder meer zonnepanelen, staal en aluminium. China deed dat eerder al op onder meer fruit, noten, wijn en vliegtuigen.

Voorafgaand aan de verklaring van Trump beloofden de Chinezen al om zelf ook nieuwe heffingen in te voeren. De kans is dus groot dat Trump daarop weer reageert met heffingen ter waarde van 100 miljard dollar.

Op deze manier kom je in een negatieve spiraal terecht, waarbij het ene land weer heffingen instelt en het andere land daar weer op reageert. Op een gegeven moment kom je in een situatie waarin steeds meer landen op elkaar gaan reageren. De enige personen die hier veel last van gaan ondervinden zijn de burgers in de middenklasse en de onderklasse, want die krijgen te maken met duurdere producten en minder producten om uit te kiezen. Banen gaan verloren en een fundamentele herijking van de economie is het gevolg. Veel succes dan maar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten