Vijf tips voor de startende ondernemer

Geen categoriejun 24 2018, 14:30
Een eigen onderneming opstarten is zowel leuk als spannend, maar ook wel een beetje enerverend. Je moet dan ook op heel wat zaken letten, de fiscus loert voortdurend om de hoek, de website moet voldoen aan de nieuwste privacyregels en bovendien moet je nog eens tijd vinden om potentiële klanten te overtuigen! Als startende ondernemer wordt jouw dagelijks bestaan er zeker niet eenvoudiger op. Onderstaande vijf tips zijn vaak meer dan welkom.

# 1. Ga naar de KvK Startersdag

Enkele tienduizenden trekken jaarlijks naar de KvK Startersdag. Wij snappen waarom. Hier vind je immers informatiemarkten waar je al jouw prangende vragen van een antwoord kan laten voorzien. Twijfel je hoe je jouw uurtarief moet bepalen? Wil je meer info over het verkrijgen van krediet? Kredietverstrekkers, lokale overheden, fiscalisten: meer dan voldoende aanspreekpunten!
Op de KvK Startersdag kan je eveneens allerlei presentaties en inspiratiesessies volgen. Misschien is er zelfs nog even tijd om te netwerken met andere startende ondernemers! Een aanrader voor zij die hun weg in het ondernemerschap nog zoeken.

# 2. Geniet van de startersaftrek

Als startende ondernemer kan je van een verhoging van de zelfstandigenaftrek genieten. Natuurlijk moet je dan wel recht hebben op de zelfstandigenaftrek (urencriterium) en moet je aan nog heel wat andere voorwaarden voldoen. Is het echt jouw allereerste bestaan als ondernemer (de afgelopen 5 jaar)? Dan heb je in principe altijd recht op de startersaftrek. Is de som van de startersaftrek en de zelfstandigenaftrek hoger dan de winst? Geen zorgen: je kan het de komende jaren gewoon verrekenen.

# 3. Denk aan jouw pensioen

Als startende ondernemer wil je natuurlijk nog niet denken aan stoppen. Maar ooit komt die dag wel. In dat geval heb je maar beter een appeltje voor de dorst. Bij pensioenspaarformules is de basisregel altijd: hoe vroeger je start, hoe hoger het eindkapitaal zal zijn. Meteen bij de start van het ondernemerschap een spaarreserve aanleggen, is dan ook aangeraden. Informeer je goed over de verschillende mogelijkheden. Zo heeft de Oudedagsreserve zeker voordelen maar kan dat ook gezegd worden van banksparen of van het ZZP-pensioenfonds. Twijfel je? Vergeet jouw vragen dan niet te stellen tijdens de KvK Startersdag.

# 4. Goedkoop en efficiënt boekhouden

Als ondernemer zal je zelf al jouw inkomsten, uitgaven en investeringen moeten staven. Het is dan ook belangrijk dat je alle facturen, bonnetjes en bewijsstukken goed bijhoudt. Het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek zal je dan weer aannemelijk moeten maken en uiteraard is er ook nog eens de bewaarplicht. Iedere ondernemer kan het beamen: de boekhouding zal heel snel veel tijd vergen.
In de beginfase geen budget voor dure boekhouders? Geen probleem: dan kan je ook gewoon zelf jouw boekhouding regelen. Er bestaan verschillende templates om dat in Excel te organiseren maar heel vaak kan je als starter gedurende een inloopprocedure gratis gebruik maken van gespecialiseerde boekhoudprogramma’s. Dat kan zelfs oplopen tot 15 maanden gratis boekhouden!

# 5. Gedeelde kantoorruimte

Vastgoed is niet goedkoop. Kopen is enkel mogelijk met een ruim startkapitaal of een wel heel veelbelovend ondernemingsplan. Huren? Dat legt al meteen druk op de beschikbare budgetten. Toch hoeft dat niet te betekenen dat jij niet over een kantoor beschikken kan. Er zijn immers heel wat coworking spaces te vinden in de grotere Nederlandse gemeenten. Een eigen bureau in een gedeelde kantoorruimte, meer heb je toch niet nodig? Er zijn zelfs aanbieders waar je ook een laboratorium, een computerruimte of een vergaderzaal terug zal vinden. Hier geniet je van alles wat je nodig hebt en dat voor een voordelig prijsje. Voor een starter is dat laatste vast niet onbelangrijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten