Of die het wil of niet, Mark Rutte wordt gezien als nieuwe Europese leider na zijn 'Nee' tegen Trump

Geen categoriejul 07 2018, 19:00
Hij zal het echt niet doen, maar echt hoor, hij meent het: Mark Rutte als Europese president. Toch wordt hij gezien als de nieuwe Europese leider. Hij heeft veel punten gescoord nadat hij volmondig 'Nee' zei tegen de Amerikaanse president Donald Trump toen die zei dat 'geen deel met de EU ook wel goed zou zijn'. Een brutale Nederlander tegen een van de machtigste leiders ter wereld.
In het NRC staat er een goede analyse over Mark Rutte, waarin wordt uiteengezet dat de Europese Unie nu kijkt naar onze premier om het continent te leiden. Een simpel klein woordje en hij wordt gezien als een nieuwe wereldleider. Amerikaanse media hadden het over de Nederlandse directheid en het af en toe botte gedrag. Niemand zou het namelijk aandurven om de Amerikaanse president in de rede te vallen of te corrigeren.

''Als zijn gezag in Europa groeit, is dat niet alleen omdat hij in het Oval Office de Amerikaanse president Donald Trump tegensprak, het opnam voor de EU en tóch van Trump te horen kreeg: ''I like this guy.'' Het komt ook doorgat niemand anders de rol van Europees leider op zich heeft genomen in het Trum-tijdperk. George W. Bush had TOny Blair, Bill Clinton had Gerhard Schröder, Barack Obama had Angela Merkel. Maar wie heeft Trump? Wie kan effectief opkomen voor de belangen van de EU?''

Mark Rutte blijkbaar. Al is Emmanuel Macron, de Franse president, ook een favoriet voor een eventuele toekomstige positie. Nog te zwijgen over Angela Merkel natuurlijk. Maar goed, de Merkel heeft haar tijd gehad dus er moet een nieuwe tijd aanbreken. Er zal hoogstwaarschijnlijk in de toekomst veel druk op Mark Rutte worden gezet, want het gebeurt niet zomaar.
Rutte heeft namelijk keer op keer aangegeven dat hij niet zit te wachten op een Europese functie, maar de vraag is: Waarom niet? Natuurlijk, als hij het wel doet dan zullen heel veel politici op hem afspringen door te zeggen dat hij tóch weer draait. Naar mijn mening is Rutte altijd een goede premier geweest. Een goede rechtse liberaal? Neen. Wel een goede premier. Diplomatiek, rustig, maar niet op zijn mondje gevallen. Helemaal prima. Ik zou het niet erg vinden als hij president van Europa wordt en Donald Tusk vervangt. Lijkt mij de meest logische keuze.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten