Oostenrijk wil toetreding Turkije tot EU stopzetten

Geen categoriejul 17 2018, 15:00
Sebastian Kurz, premier van Oostenrijk, wil Turkije niet bij de EU. Daar zou Turkije volgens hem allerlei signalen voor hebben afgegeven. Via Elsevier Weekblad.
Kurz gaf een interview aan de Griekse krant Ekathimerini. Omdat hij sinds 1 juli voorzitter is van de Europese Unie probeert hij op allerlei manieren zijn gedachtegoed en visie uit te dragen via de pers.
In het interview komt naar voren dat er geen sprake is van haat en nijd richting Turkije maar dat er politiek gezien een andere koers wordt gevaren door Turkije dan waar de EU volgens Kurz heen zou moeten. Hij trekt dan de conclusie dat het beter is om op een andere manier met Turkije de diplomatieke verhoudingen vorm te geven.
Het is dus niet zo dat Kurz Turkije een trap na wil geven of op alle mogelijke manieren wil dwarsbomen, het tegenovergestelde is eerder het geval. Hij denkt simpelweg dat een EU met Turkije als lid voor niemand binnen de EU goed zal werken.
Er is ook vast sprake van eigenbelang voor Kurz gezien hij migratie hoog op de agenda heeft staan. Hij wil geen migranten meer in Oostenrijk en Turkije is een van de grootste 'leveranciers' van migranten, wat een ramp zou betekenen voor Kurz' beleid als Turkije in de EU zou belanden. Kurz zet voortdurend in op het versterken van Frontex, het EU grensagentschap en lidstaten die ook kritisch zijn op migratie.
Kurz, een conservatief in hart en nieren, ziet wel degelijk een rol voor de EU naast migratievraagstukken. Hij wil graag de EU dichter bij de burger brengen en een terugtrekking van veel zaken die volgens hem beter op nationaal en regionaal niveau kunnen worden geregeld. Hij pleit voor één soort lidmaatschap, niet een scheve verhouding waar sommigen zich tweederangs lid voelen. We zullen zien hoeveel hiervan terecht komt maar het klinkt in ieder geval het nastreven waard!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten