Weer wat soevereiniteit wordt uit handen gegeven: Nederland wordt lid van Europees Openbaar Ministerie

Geen categorieaug 02 2018, 8:17
Ach wat leuk, 'Europa' kan binnenkort alles doen.
Goed nieuws voor alle eurofielen in ons kleine kikkerlandje: Nederland wordt lid van het Europees Openbaar Ministerie. Dit EOM gaat "grensoverschrijdende misdaad, witwaspraktijken en misbruik van EU-geld aanpakken." Nederland is het 21e EU-land dat lid wordt van dit 'EOM.'
Het NRC Handelsblad, dat bijna hysterisch van vreugde is, legt uit:

Het EOM moet eind 2020 aan de slag gaan. Het huidige Nederlandse kabinet had al in het regeerakkoord laten weten dat Nederland lid wordt van de organisatie. Daarnaar werd al naar gestreefd onder Rutte-II, maar dit werd onder druk van kritische Kamerleden uitgesteld.

Waarom die Kamerleden kritisch waren, vraagt u? Nou, zelfs de NRC moet toegeven:

De Kamer trok indertijd een ‘gele kaart’ tegen deelname, uit angst dat de Nederlandse soevereiniteit werd aangetast. Er werd gevreesd dat gaandeweg steeds meer nationale justitietaken zouden worden overgedragen aan Brussel, dat ook Nederlandse onderzoekskeuzes zou kunnen overrulen.

Polen, Hongarije, Zweden, Denemarken, Ierland en het Verenigd Koninkrijk worden niet lid. Die zijn namelijk nog wél gesteld op hun nationale soevereiniteit want, dit vermeldt de NRC per ongeluk niet, er is werkelijk niets veranderd waardoor je kunt concluderen dat de angsten van de kritische Kamerleden onterecht was en is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten