De échte culturele verrijking: 180 verblijfsvergunningen ingetrokken

Geen categoriesep 18 2018, 15:00
Men spreekt natuurlijk altijd maar over culturele verrijking wanneer er weer ergens een migrant aanklopt, maar culturele verrijking wanneer er een eruit wordt gezet kan natuurlijk óók! Vorig jaar zijn er 180 verblijfsvergunningen ingetrokken vanwege crimineel gedrag. Dat meldt de Telegraaf.
Zo'n beetje de helft van die 180 betreft asielzoekers, de andere helft gaat om 'andere typen verblijfsvergunningen'. In zo'n beetje alle gevallen gaat het om een vorm van criminaliteit, van 'een gevaar voor de openbare orde' tot veroordelingen wegens ernstige strafbare feiten.
In 2016 waren het nog 120 mensen, 40 statushouders (asielzoekers) en 80 met regulier verblijf. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zegt hij natuurlijk niet zomaar, want zo'n feit is nogal een potentiële brandhaard voor politieke opvattingen aan beide kanten van het spectrum, maar dit doet hij naar aanleiding van de zaak van de Afghaanse verkrachter in Amsterdam.
Volgens universitair docent migratierecht Mark Klaassen, maakt men in Nederland gebruik van een 'glijdende schaal'. Men weegt de ernst van het delict af tegen hoe lang iemand al in Nederland is. Zo is het denkbaar dat iemand die net in Nederland is, per ongeluk een klein vergrijp pleegt omdat hij niet bekend is met de regels hier, terwijl een moordenaar direct na zijn straf het land uit wordt geschopt. Men kan er dus vanuit gaan dat de eerder genoemde aantallen om criminelen gaat met flínk wat op de kerfstok, helemaal gezien het feit dat zelfs die Afghaanse verkrachter van de rechter mag blijven.
Klaassen maakt zich echter (terecht) druk over de mogelijkheid dat de glijdende schaal vooraf mee wordt gewogen in het bepalen van de straf. Het is namelijk de bedoeling dat zo'n crimineel de juiste straf krijgt en dat er na zijn veroordeling/straf wordt gekeken of hij nog recht heeft op z'n verblijfsvergunning. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Harbers (Asiel) hebben dus heel wat uit te leggen in de Tweede Kamer, diverse Kamerleden zijn namelijk flink pissig!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten