1-aprilbeweging: Geuzen 2.0 gaan voor de macht van het kleine

Geen categorieapr 01 2014, 14:02
Doe mee met de 1-aprilbeweging, die ik bij deze opricht.
Doel en richting zijn simpel: de 1-aprilbeweging gaat voor een kleine en slagvaardige overheid. De nieuwe beweging wil komen tot de invoering van een vlaktaks en het afschaffen van in principe alle toeslagen (huur-, zorg- e.d.) en fiscale aftrekposten voor particulieren. Dat is op dit ogenblik het meest concrete actiepunt. Ook in 'de rest' van het oerwoud aan wet- en regelgeving wordt drastisch gekapt.
De naam is letterlijk in een fractie van een seconde bedacht. Het achterliggende idee lag al enkele jaren te rijpen. 1 april is de datum waarop betalingbetalers die verplicht zelf aangifte doen, hun gegevens bij de fiscus ingediend moeten hebben. Sommigen zijn letterlijk net op tijd, op 31 maart om 23.59 uur, maar daaraan is vaak een periode van uren of zelfs dagen zwoegen aan vooraf gegaan. De 1-aprilbeweging erkent dat het jaarlijkse aangiftecircus vooral voor 'chaoten' geen feest is.
1 april verwijst ook naar die dag in 1572, toen de zgn. watergeuzen de vestingstad Brielle (Den Briel) innamen. Indirect verwijst de naam 1-aprilbeweging dan ook naar een vorm van verzet tegen een systeem, of een grootmacht, dat door datzelfde oppermachtige systeem volkomen is onderschat. De geuzen van toen overwonnen toch, dankzij een fascinerende combinatie van eigenschappen van hun verzet en de omstandigheden die meewerkten.
Net als sommige politieke partijen willen deze Geuzen 2.0 zeer zeker 'minder' van 'de Spanjaard' van nu, die we EU noemen.
De 1-aprilbeweging wil politiek afhankelijk zijn en is in ieder geval niet uitgesproken links of rechts. Minder overheid wil niet zeggen: minder sociaal. Eerder: anders sociaal. Minder regels wil ook niet zeggen: helemaal geen regels, helemaal geen toezicht. Het moet ánders. Hoe? Dat is grotendeels nog een open vraag.
Mensen die het alleen niet redden, worden via lokale netwerken en een simpele structuur ondersteund. Individuele toetsing van de meest schrijnende gevallen neemt de plaats in van het huidige, fraudegevoelige toeslagensysteem, dat mede daardoor en door haar afstandelijkheid (nationaal georganiseerd) per definitie onrechtvaardig is. Ambtenaren, accountants enzovoort die bang zijn voor hun baan als de 1-aprilbeweging haar zin krijgt, kunnen in de nieuwe 'macht van het kleine' aan de slag. Hulpontvangers worden zowel begeleid als op de huid gezeten. Sancties en weer op weg helpen gaan hand in hand. Een beperkte uitbreiding van het aantal gemeente-ambtenaren hoeft bijvoorbeeld geen taboe te zijn, zolang het totale aantal werknemers in dienst van de staat maar afneemt.
Overigens blijft zeker het bedrijfsleven gebruik maken van de diensten van accountants en fiscaal adviseurs.
Op dit moment is er geen enkele structuur. Er slechts een aftrap. Deze aftrap. Verder is er concreet helemaal niets. Ideeën in de geest van het doel, de richting en de naambetekenis van de 1-aprilbeweging zijn welkom. 'N'ayez pas peur, Madame. Nous ne sommes que des gueux.'
Volg mij op Twitter, @DickKraaij, dan volg ik u terug en kunnen we DM'en en emailadressen uitwisselen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten