$ 20 miljoen voor een postzegel

Geen categoriejun 18 2014, 9:00
Bizar
NOS meldt:
De zeldzaamste postzegel ter wereld wordt vandaag in New York geveild. De verwachte opbrengst ligt rond de 20 miljoen dollar. Er wordt gespeculeerd dat de Britse koningin Elizabeth II meebiedt, maar waarschijnlijk gaat een Chinese miljardair er met de 'Mona Lisa' onder de postzegels vandoor. Er bestaat nog maar één exemplaar van de zeldzame zwart op paarse postzegel uit Brits Guyana. Het is een afbeelding van een driemaster met daarbij de Latijnse spreuk "Damus Petimusque Vicissim" (we geven en zoeken in ruil).
Twintig miljoen dollar voor een waardeloos papiertje, dat intrinsiek nog geen dime waard is. Ik ben benieuwd wat verstokte libertariërs daarvan vinden (grapje). De zegel heeft een rijke historie doorgemaakt van eigenaren (zie de link naar het NOS artikel) en bracht in 1922 al 35.000 dollar op, destijds óók al een record.
De zegel wisselde in 1970 en 1980 nogmaals voor recordbedragen van eigenaar, respectievelijk 280.000 en 935.000 dollar. De laatste eigenaar was John E. du Pont (1938-2010), nazaat van de Hugenoot Du Pont die in het begin van de negentiende eeuw vanuit Frankrijk naar de VS vluchtte en een buskruitfabriek opzette. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste chemische bedrijven ter wereld. De zegel wordt nu verkocht door de erfgenamen van Du Pont.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten