€ 2000 netto p/mnd voor bijstandmoeder

Geen categoriesep 23 2014, 19:00
Annemarie van Gaal verbaast zich
In een column in Het Financieele Dagblad verbaast onderneemster Annemarie van Gaal zich over de hoogte van de uitkering voor een bijstandmoeder. De prikkel om te gaan werken is gewoon te laag.
Ze benaderde 20 bijstandmoeders met het aanbod hen te begeleiden naar een baan, waarbij zij zelfs de kosten van de kinderopvang en eventuele beroepsopleiding voor haar rekening wilde nemen. Wat bleek? Welgeteld één bijstandmoeder reageerde. En die had ook niks te verliezen, want in de schuldsanering.
Van Gaal neemt als voorbeeld een van de bijstandmoeders met 2 schoolgaande kinderen en rekent even voor: haar uitkering is €?1083, daarnaast ontvangt ze huurtoeslag van €?297, zorgtoeslag van €?72, kindgebonden budget van €?148, alleenstaande ouderkorting €?79, bijzondere kinderbijstand van €?60 en kindertoeslag die omgerekend €?168 per maand is. Samen is dit €?1907 netto per maand en met de gemeentelijke regelingen erbij heeft ze iedere maand meer dan €?2000 netto.
Bovendien ontvangen veel bijstandmoeders ook nog alimentatie van hun ex mannen, maar dat geven ze niet op, omdat ze anders gekort worden op hun uitkering. Terecht constateert Van Gaal dat:

"We moeten wel met spoed iets doen aan de belasting op arbeid, want de financiële stimulans om een betaalde baan als receptioniste, kapster of ziekenverzorgster te nemen is er zo niet en zal er zo ook nooit komen."

Dat lijkt me ook.
Minister Asscher reageerde direct. Via twitter liet hij weten dat kabinetsplannen de wig sterk vergroot:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten