31 doden bij aanslag in China

Geen categoriemei 22 2014, 17:00
Oeigoeren.

Bij een aanslag op een markt in China zijn 31 doden gevallen. Meer dan 90 mensen raakten gewond. Het incident gebeurde in de stad Urumqi, in de provincie Xinjiang. De Chinese autoriteiten spreken van een terroristische aanslag. De daders reden met twee voertuigen in een drukke straat in op het winkelend publiek en gooiden explosieven in de massa. Een van de auto's werd opgeblazen bij de aanslag.

Na alle waarschijnlijkheid zit hier een Oeigoerse beweging achter. Oeigoeren zijn moslims die niet bepaald te bespreken zijn over de bezetting van hun regio's door China. Ze eisen meer autonomie. Velen doen dat geweldloos, maar anderen - die vaak niet alleen extreem nationalistisch zijn, maar ook nog eens extremistische moslims - zetten hun eis kracht bij door geweld te gebruiken tegen burgers.
Er kan geen twijfel over bestaan dat China 'overwonnen volkeren' bijzonder slecht behandeld (zie ook Tibet, bijvoorbeeld), maar dat is geen excuus om terroristische aanslagen te plegen op burgerdoelen. De Oeigoeren brengen hun zaak hierdoor alleen maar schade toe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten