Aanrecht of full-time baan; laat vrouwen zelf beslissen

Geen categorienov 13 2014, 20:00
Traditionele rolverdeling is kennelijk objectief slecht en moet worden uitgebannen!
Op het Albeda College in Rotterdam hebben ze een maatschappelijk fenomeen geconstateerd: kennelijk zijn er flink veel meiden die na het afronden van hun school toch stiekem liever full-time huisvrouw worden. En da's uiteraard een gigantisch probleem:

Mbo-meiden kiezen te vaak voor het aanrecht

Albeda College Rotterdam slaat alarm en kondigt emancipatielessen aan: 'Zowel de jongens als de meiden zelf denken heel traditioneel'

Te veel vrouwelijke mbo-leerlingen kiezen voor een carrière als huisvrouw, het Rotterdamse Albeda College trekt daarom aan de bel. Bestuurder Anja van Gorsel zegt telkens weer te schrikken van de opvattingen van haar leerlingen: "Zowel de jongens als de meiden zelf denken heel traditioneel." De school komt daarom met emancipatielessen om de meiden ervan te overtuigen dat ze níet financieel afhankelijk hoeven te zijn van een man.

Ik snap dit niet zo goed. Hoezo 'te vaak'? Wie bepaalt dat? Is het niet juist mooi aan Nederland dat zaken als zelfbeschikking hoog in het nationale vaandel staan en dat iedere vrouw dus zélf mag bepalen hoe zij haar leven leidt?
Bovengenoemd artikel behandelt het woord 'traditioneel' echter alsof het een scheldwoord is. Alsof er iets fundamenteel mis is met de gedachte dat de man (hoofd)kostwinner is, terwijl de vrouw de baas is over het huishouden en voor de kinderen zorgt. Newsflash: Daar is niets mis mee.
Echt, het kan zo simpel zijn. Wat is er mis met de gedachte dat ieder echtpaar zélf mag beslissen hoe zij de rollen verdelen? Voor sommige stellen zal het beter werken als zowel de man als de vrouw een full-time baan heeft. Voor anderen werkt het misschien beter als de vrouw parttime werkt of zelfs helemaal niet. Of voor mijn part het omgekeerde traditionele rollenpatroon: huisman en carrièrevrouw.
Dus wie is het Albeda College om in die soevereine en autonome keuze te treden van ieder individueel echtpaar? Laat iedereen toch gewoon z'n eigen keuze maken en houd op met het idee dat er een bepaalde mening beter zou zijn en dus van bovenop opgelegd moet worden.
Want er is maar één ding erger dan de traditionele betutteling uit de jaren '50 en '60 toen vrouwen gewoon ontslagen werden als ze gingen trouwen. En dat is precies deze antitraditionele betutteling waarbij belastinggeld moet worden uitgegeven aan lessen om iedereen antitraditioneel te hersenspoelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten