Aanslag op Queen Elizabeth verijdeld

Geen categorienov 08 2014, 19:00
En raad eens wie erachter zitten? Nee, geen extremistische boeddhisten.
Britse media berichten vandaag dat er de afgelopen twee dagen vier moslimradicalen zijn opgepakt die plannen hadden om koningin Elizabeth uit de weg te ruimen. Onze eigen NOS legt uit:

De verdachten werden donderdag en vrijdag gearresteerd. Ze worden ervan verdacht dat ze aanslagen wilden plegen, maar op wie werd niet bekendgemaakt. Volgens de Britse krant waren de radicale moslims van plan om de Britse vorstin morgen in Londen om te brengen tijdens haar bezoek aan de Royal Albert Hall.

Het is morgen Remembrance Day, de dag waarop de Britten al hun oorlogsdoden sinds de Eerste Wereldoorlog herdenken. Zeg maar hun versie van 4 mei. Daarom zou de koningin morgen naar de Royal Albert Hall gaan. Blijkbaar dachten de wannabe terroristen dat dit een ideale mogelijkheid was om de koningin te vermoorden. Het zou de bedoeling zijn geweest om haar aan te vallen met een mes, maar de verdachten hadden ook vuurwapens in hun bezit. 
Dat soort tuig kennende hadden ze waarschijnlijk dus een plan a en een plan b... of misschien zelfs alleen maar een plan a waarbij beide soorten wapens gebruikt zouden worden, net zoals het geval was toen Theo van Gogh werd vermoord door Mohammed Bouyeri.
Natuurlijk is het bijzonder goed nieuws dat deze mannen zijn opgepakt voor ze hun plan konden uitvoeren, maar het is toch bovenal reden voor zorg: blijkbaar kwamen de autoriteiten pas op het allerlaatste moment achter hun bloederige plannen, anders had men ongetwijfeld al veel eerder ingegrepen. Kort voor een aanslag kunnen jihadisten er namelijk ook voor kiezen om gedurende een periode van - zeg - een week te verdwijnen. Dan ziet niemand ze tot ze toeslaan. Godzijdank is dat dit keer blijkbaar niet gebeurd.
Daar komt bij dat deze affaire voor de zoveelste keer bewijst dat onze Britse vrienden een serieus radicalisme-probleem hebben. Er wonen nogal wat extremisten aan de overkant van het kanaal. Het kan bijna niet anders of dat leidt op termijn tot 'succesvolle' aanslagen: op een gegeven moment zal er, ben ik bang, eentje doorheen glippen.
Vroeger of later moet de Britse overheid radicalen aldaar de oorlog verklaren. Wanneer doet Londen dat? Wanneer wordt er eindelijk écht ingegrepen en worden islamitische haatpredikers ofwel uitgezet ofwel jarenlang vastgezet in de gevangenis?
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten