ABN Amro aangesproken

Geen categorieaug 12 2014, 11:00
Wegens misleidende renteswaps
Ook gij Brutus? Ja, ook ABN Amro is één van de banken die door de rechter terecht gewezen wordt wegens onvoldoende transparantie bij haar financiële producten. Dit keer betreft het rente swaps.

"De rechtbank in Amsterdam heeft ABN Amro een gevoelige tik op de vingers gegeven in een zaak over een renteswap. De bank had z’n dossier over de informatievoorziening aan een klant kennelijk niet op orde, zo blijkt uit een tussenvonnis dat in handen is van deze krant. De rechtbank acht het daarom ’voorshands’ bewezen dat de bank zijn klant ’onvoldoende heeft geïnformeerd’, behoudens door de bank te leveren tegenbewijs."

Dit is de zoveelste zaak over onduidelijke informatie van de zijde van een bank over derivaten producten. Simpele ondernemers en managers in de semi-publieke sector worden gewoon met een kluitje in het riet gestuurd. Hebben zij dan geen eigen verantwoordelijkheid? Natuurlijk. Maar de bank ook.
Wat de ondernemer echter onvoldoende duidelijk was gemaakt, was dat de waarde van zijn rentederivaat door een dalend euribortarief ook negatief kan worden en dat hij dat bedrag aan de bank zou moeten betalen in het geval de lening tussentijds wordt beëindigd. Dit zou de ondernemer juist geld gaan kosten, terwijl hem was voorgehouden dat de swap geen extra kosten met zich mee zou brengen. Tja, dan ben je als bank in gebreke.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten